ST

Hemförsäkring student

Studentförsäkring hos Folksam gör att du kan känna dig trygg.
Tillsammans med ditt förbund erbjuder vi dig en hemförsäkring, skräddarsydd för att ge dig det skydd du behöver. Försäkringen gäller för den enskilde studenten upp till 39 års ålder och ytterligare en person kan medförsäkras.
 • Vårt bästa reseskydd ingår.
 • Allrisk (drulle) ingår – bra om du spiller kaffe över datorn.
 • Kostar 78 kronor i månaden.
 • 400 kronor att handla säkerhetsprodukter för i vår säkerhetsbutik när du tecknar din första boendeförsäkring hos oss.

Viktig och samlad information – förköpsinformation

Viktig och samlad information – produktfaktablad

Hemförsäkring student – otursskydd ingår

Med Hemförsäkring student får du ett starkt skydd för dig och ditt hem. Du får bland annat vårt bästa reseskydd för studenter och en otursförsäkring som skyddar dig vid plötsliga händelser - exempelvis om du råkar spilla kaffe på datorn.

Hemförsäkringen gäller för din egendom – alltså dina egna, lånade eller hyrda saker om du har dem för privat bruk. Den gäller däremot inte för byggnader, bilar eller båtar. Du kan läsa mer i försäkringsvillkoret under Egendomsskydd.

Stöld och skadegörelse
Försäkringen gäller för stöld av och skadegörelse på egendom i bostaden och biutrymmen, till exempel källar- eller vindsförråd och tvättstuga.

Den gäller också för saker som du har med dig utanför bostaden och för saker som du förvarar någon annanstans än där du själv befinner dig, till exempel i skåpet på jobbet när du gått hem för dagen eller sådant som du har lämnat in för reparation.

Vi har vissa begränsningar och aktsamhetskrav när det gäller stöld. Bland annat gäller speciella regler för saker som är stöldbegärliga, till exempel kameror och mobiltelefoner. Tänk på att aldrig förvara stöldbegärliga saker till exempel i bilen eller i källarförrådet. Om du har ett inbrottslarm som är kopplat till godkänd larmcentral slipper du självrisken vid inbrott.

Brand och blixt gäller för skada:
 • Genom brand
 • Genom blixt
 • Genom kortslutning, överslag eller överspänning på hushållsmaskiner och annan elektrisk maskin eller apparat
 • Genom explosion, men inte genom sprängningsarbete
 • Som plötsligt orsakas av sot från öppen låga, men inte från levande ljus
 • Som orsakas av frätande gas som bildats vid oavsiktlig upphettning av plast
Översvämning och läckage

Du kan få ersättning om dina saker skadas genom läckage från till exempel vattenledningar, diskmaskin eller genom översvämning.

Hushållsmaskiner och mat i frys och kyl
Du kan få ersättning om till exempel kylen, frysen eller tvättmaskinen går sönder. Om dessutom tvätten som låg i maskinen och maten som låg i frysen eller kylen blir förstörd, får du ersättning för den också.

Värdering av dina saker
Det är alltid de skadade eller förlorade sakernas marknadsvärde som ersätts. Det vill säga vad det kostar att köpa ett motsvarande föremål i samma skick. Vi gör åldersavdrag beroende på vilken typ av sak det är och hur gammal den är. Datorer sjunker till exempel snabbt i värde medan det går långsammare för möbler och husgeråd. Vissa saker ersätts enligt en tabell som finns i försäkringsvillkoret under Värderings- och ersättningsregler. Vi kan aldrig ersätta det känslomässiga värdet.

Saker du använder i ditt arbete
Egendom du använder i din (eller annans) företagsverksamhet, kan ersättas upp till 5 000 kronor.

Om du drabbas av en traumatisk skadehändelse som vi kan ge dig ersättning för (exempelvis om du blir rånad eller överfallen) kan vi även hjälpa dig med upp till tio behandlingstillfällen hos anvisad legitimerad psykolog eller psykoterapeut. Kristerapin gäller utan någon självrisk.

Om du råkar skada någon annan, eller själv blir utsatt för våld, kan du få ersättning från försäkringen. Om du krävs på skadestånd efter att ha råkat skada någon annan person eller någons saker gäller ansvarsförsäkringen.

Om du blir utsatt för våld kan du få överfallsersättning.

Om du behöver anlita ett juridiskt ombud i en rättslig tvist innebär rättsskyddet att du under vissa förutsättningar kan få ersättning för ombuds- och rättegångskostnader. Du kan läsa mer i försäkringsvillkoret under Ansvarsförsäkring, Rättsskyddsförsäkring och Överfallsskydd.

I Hemförsäkring student ingår ett reseskydd i hela 365 dagar. Under resans första 365 dagar gäller det i hela världen för stöld och vissa andra skador på ditt resgods upp till 80 000 kronor.

Du kan också få ersättning för till exempel läkarvård eller andra merkostnader när du är utomlands. Om du ska resa längre tid än 365 dagar rekommenderar vi en separat reseförsäkring.

Läs mer om reseförsäkring

Du får ett utökat reseskydd som till exempel innehåller avbeställningsskydd.

 • Gäller alla resor
 • Möjlighet till ersättningsresa
 • Ingen självrisk för de delar som ingår i Resklar
 • Resekostnaden tillbaka om du eller någon i ditt resesällskap blir sjuk innan avresa eller om en omtenta förhindrar resan
 • Självriskreducering för hyrbil upp till 10 000 kronor
 • Hyra av utrustning vid resgodsförsäkring
 • Outnyttjad aktivitetsresa upp till 10 000 kr per person
 • Evenemangsförsäkring – biljetter som inte använts pga sjuk- eller olycksfall
 • Personförsening - ersättning vid exempelvis sent flyg

Exempel på ersättning

Joacim skulle resa till Florida, men strax före avresan blir hans vän och ressällskap akut sjuk och kan inte följa med. Joacim har ingen lust att resa på egen hand, så han skickar in sin väns läkarintyg till Folksam, och utnyttjar avbeställningsskyddet i sin Resklar.

Allt som han inte får av flygbolaget, ersätts av Folksam.

När du ska flytta så är dina saker försäkrade på både den gamla och den nya adressen under en övergångsperiod på 31 dagar.

Vi erbjuder dig omfattande hjälp vid id-stöld. Om du har hemförsäkring hos oss får du dygnet runt-hjälp med att förebygga, upptäcka och begränsa skador av en id-stöld.

Dessutom ingår juridisk hjälp för att bli av med oriktiga pengakrav och att radera oriktiga betalningsanmärkningar.

Ingår med din hemförsäkring hos oss:
 • Id-support dygnet runt – hjälper dig att förebygga, upptäcka och begränsa skador av en id-stöld
 • Juridisk assistans – upp till 100 000 kronor vid krav och betalningsanmärkningar

Exempel på hur du kan få hjälp

När Lina nekades att beställa ett nytt internetabonnemang på grund av att hon inte var kreditvärdig förstod hon att något var fel. Det visar sig att identitetstjuvar har stulit post från henne, och fått tag i hennes personnummer.

Med vår hemförsäkring fick Lina hjälp att upptäcka de 27 inkassoärenden som fanns i hennes namn. Det fanns även fler obetalda räkningar som inte hade gått till inkasso.

Lina gav oss fullmakt att kontakta alla fordringsägare för att få kraven strukna och betalningsanmärkningarna borttagna.

Så hjälper vi dig vid id-stöld

Bortaskyddet gäller dina saker som förvaras på annan adress än den som anges i försäkringsbeskedet (eller saker förvarade i gemensamma förrådsutrymmen i flerfamiljshus) och ger upp till 80 000 kronor i ersättning vid varje skadetillfälle.

Exempel kan vara saker du förvarar i ditt fritidshus, har med dig utanför bostaden eller om du som bor i lägenhet som har förrådsförvaring i källare eller på vinden.

Allrisk kallas ibland oturs- eller drulleförsäkring och gäller när du råkar ut för något som den vanliga boendeförsäkringen inte täcker. Det kan vara sånt som händer när du är stressad eller har en dålig dag. Du kanske tappar ner mobilen i marken eller glömmer datorväskan på bussen.

 • Ger ersättning om du till exempel tappar mobilen, smycken eller glasögon
 • Gäller i och utanför hemmet dygnet runt
 • Gäller i hela världen de första 365 dagarna på resan
 • Upp till 40 000 kronor per skadetillfälle

Ett kundexempel

Syskonbarnet Felix blir lite kinkig när han sitter i Anders knä och sliter plötsligt tag i de nya och dyra progressiva märkesglasögonen. Ett ögonblick senare ligger de trasiga på klinkergolvet.

Tack vare att Anders har en försäkring där allrisk ingår kan han redan dagen efter hämta ut ett nytt par till en självriskkostnad av 1 800 kronor. Resterande 7 000 betalade Folksam.

Ersätts kameran och mobilen jag har med mig utomlands?

I Studentförsäkringen ingår ett allriskskydd som ersätter plötsliga och oförutsedda händelser, även utomlands, upp till 40 000 kronor.

Ingår alltid i våra försäkringar

Det här är tjänster som du alltid får tillgång till med våra försäkringar

Om du har vår hem-, villa- eller fritidshusförsäkring ingår byggrådgivning via telefon när du till exempel ska reparera en skada, renovera miljövänligt eller bygga om hemma. Du betalar ingenting extra.

Här får du även tips och stöd om hur du bäst åtgärdar brister från trygghetsbesiktningen av din villa.

Läs mer om vår byggrådgivning

Att skriva samboavtal, testamente och äktenskapsförord är ett sätt att skydda sig mot framtida tvister inom familjen. Du kan få hjälp genom vår samarbetspartner Familjens jurist. Boka tid för personlig rådgivning - har du försäkring hos oss får du rabatt!

Familjejuridisk hjälp

Ett digitalt bankfack för bilder, filer och andra viktiga värdehandlingar som du när som helst kommer åt från din mobiltelefon eller surfplatta. Det kan till exempel handla om kopior på pass, avtal, ritningar, dokument i hus-pärmen eller varför inte alla dina kvitton.

Läs mer om Digitalt bankfack

Ofta kan du med enkla medel förhindra stora skador. Oavsett om du behöver en brandvarnare eller ett helt larmsystem får du tillgång till prisvärda lösningar.

Larmerbjudande för villor och fritidshus

Folksams säkerhetsbutik

I Folksams säkerhetsbutik hos Anticimex finns bra och prisvärda produkter.

För dig med bostadsrätt eller villa

Studentförsäkringen skyddar oavsett nivå: dig själv och ytterligare en person om du angett detta i samband med att du tecknat försäkringen. Men om du skulle bo i en villa, eget radhus eller bostadsrätt behöver du även ett skydd för exempelvis interiörer och fast inredning.

Kontakta oss på 0771-950 950 så hjälper vi dig att även försäkra din bostadsrätt eller villa. 

Även en bra hemförsäkring kan behöva kompletteras utifrån de behov just du och din familj har. Följande tilläggsförsäkringar kan du lägga till din studenthemförsäkring.
Sköna fördelar:
 • Gäller vid plötsliga och oförutsedda händelser eller förlust av egendom
 • Gäller i hela världen utan tidsbegränsningar

Räcker det med att jag försäkrar min värdefulla klocka till en del av värdet eftersom jag redan har en försäkring med Allrisk och ersättning upp till 80 000 kronor för hemmet?

Vi rekommenderar att man försäkrar det fulla värdet. Om flera saker skadas samtidigt kan det bli så att maxersättningen inte räcker till.

Läs mer om tillägget Värdesak

Du kan försäkra elrullstolar som ett tillägg till din hemförsäkring. Tillägget gäller inom Norden och i hela världen, under resans första 45 dagar.

Om du tecknat separat reseförsäkring (längre än 45 dagar) gäller den under hela resan.

Läs mer och teckna hemtillägget Elrullstol

Frågor om försäkringen

Här kan du läsa svaren på de vanligaste frågorna om försäkringen.

Det är din ekonomiska förlust som ersätts, inte affektionsvärdet. Vi har rätt att avgöra om en skada ska ersättas kontant, repareras eller ersättas med likadan eller närmast motsvarande egendom.

Att du ska vara försiktig med dina saker för att om möjligt förhindra skador. Till exempel att du låser ytterdörren när du går hemifrån. Om du är oförsiktig, riskerar du att få lägre ersättning eller ingen ersättning alls.

Det är skydd för din egendom, alltså saker som du äger, lånar eller har hyrt och som du har för privat bruk.

I våra hemförsäkringar ingår alltid 1,5 miljoner i försäkringsbelopp. Beloppet ska motsvara värdet på dina saker. Om du har ett för lågt försäkringsbelopp riskerar du att inte få full ersättning, till exempel om du råkar ut för ett inbrott. Har du behov av ett högre försäkringsbelopp än 1,5 miljoner kronor kan du teckna vår vanliga hemförsäkring.

Försäkringen gäller inom Norden. På resa gäller den dessutom i hela världen under de första 365 dagarna.