Sveriges populäraste hemförsäkring

Vi försäkrar 1,8 miljoner hushåll – välkommen du också!

 • Sveriges populäraste hemförsäkring – Vi försäkrar flest hem i Sverige enligt branschstatistik från Svensk Försäkring 2022.
 • Topprankad hjälp när du behöver den! – 9 av 10 är nöjda med vår service (Folksams Kundservicemätningar)​.
 • Marknadens bästa skydd – Både vår hem- och villaförsäkring får högsta betyg för sitt innehåll hos Konsumenternas.se.

Tack för era fina betyg!

8 av 10 kunder ger oss höga betyg på Trustpilot.

Så jobbar vi med kundomdömen
Bra miljövals logotyp

Märkt med Bra Miljöval

Alla våra hemförsäkringar är märkta med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval – en av världens tuffaste miljömärkningar.

Vårt hållbarhetsarbete

Topprankad hos Konsumenternas

Oberoende Konsumenternas försäkringsbyrå ger vår Hemförsäkring Stor betyget 4,5 av 5.

Konsumenternas jämförelse

Välj rätt hemförsäkring

Oavsett hur du bor har vi en försäkring för ditt hem

Sveriges populäraste hemförsäkring

Vi kan hemförsäkringar och med drygt 2 miljoner hem försäkrade hos oss försäkrar vi flest hem i Sverige enligt Svensk Försäkring 2022.

Marknadens mest omfattande försäkringsskydd

När Konsumenternas Försäkringsbyrå objektivt jämför de olika försäkringarnas innehåll får vår hemförsäkring högst betyg av alla. Oavsett om du väljer omfattningen Bas eller Stor får du en topprankad hemförsäkring.

Lägre självrisk än de flesta​ hemförsäkringar

Väljer du Hemförsäkring Stor får du inte bara ett mer omfattande skydd. Självrisken för dina saker halveras dessutom till endast 900 kronor, vilket är den lägsta grundsjälvrisken på marknaden enligt Konsumenternas. ​

Bättre skydd för dina saker

Oavsett om sakerna i ditt hem är dina egna, hyrda eller lånade så har vår hemförsäkring ett av de bästa egendomsskydden på marknaden enligt Konsumenternas. Dessutom kan du få upp till 80.000 kronor i ersättning när oturen är framme. Hemma och på resan – dygnet runt.

Skydd även när du orsakat någon annan skada

Om du skulle krävas på skadestånd efter att ha råkat skada en annan person eller någon annans saker kan du oftast få hjälp med ersättningen via ansvarsskyddet i hemförsäkringen.

Lågt eller inget åldersavdrag på hemelektronik

Skulle exempelvis ditt armbandsur eller din dator gå sönder får du ett jämförelsevis lågt åldersavdrag. Med Hemförsäkring Stor har du inget åldersavdrag alls, upp till fyra år från köpet.

Bästa reseskyddet både i och utanför Sverige

Oavsett vart du reser har du alltid ett reseskydd de första 45 dagarna om du råkar ut för en olycka, blir sjuk eller bestulen. Skyddet innefattar även nästan alla riskfyllda aktiviteter så som skidåkning, dykning eller långsegling på öppet hav. Reseskyddet i vår hemförsäkring har helt enkelt fått högst betyg i Konsumenternas jämförelse.

Bra tjänster som alltid ingår

Du får tillgång till personlig och kostnadsfri rådgivning om du ska bygga om, spara energi eller skadeförebygga hemma. Du får även hjälp vid ID-stöld, rabatterad tillgång till digitalt bankfack samt familjejuridisk hjälp om du behöver.

Ett mer omfattande skydd vid överfall​

Varje år anmäls det över 100 000 överfall. Skulle du bli utsatt för våld, till exempel rån, misshandel eller ett sexualbrott, har vi ett av de mest omfattande skydden på marknaden. Vi ersätter även för våld i nära relationer till skillnad från de flesta andra försäkringsbolagen. ​

Få upp till 20% rabatt på försäkringen​

Samla både din hem- och bilförsäkring i Folksam så kan du få 10% rabatt på båda försäkringarna. Få ytterligare upp till 10% rabatt på din hemförsäkring om du hjälper till att förebygga inbrott. Tecknar du hemförsäkring via facket ser rabatterna lite annorlunda ut.

Topprankad hjälp när du behöver det

Vi finns här för dig. Du får hjälp att teckna rätt försäkring utifrån ditt behov och dina förutsättningar. Råkar du ut för en skada hjälper vi dig på bästa sätt. 9 av 10 kunder är nöjda med vår service enligt vår egen kundservicemätning.

Vi är kundägda – vinsten går tillbaka till dig

Tills skillnad från många av våra konkurrenter är det du som kund som äger Folksam. För oss är nöjda kunder och nöjda ägare samma sak. Vi delar inte ut bonusar till chefer. Vinsten går istället tillbaka till dig som kund i form av återbäring, bättre erbjudanden och en generösare skadereglering.

Det mest hållbara varumärket i branschen

Folksam har rankats som Sveriges mest hållbara varumärken i kategorin försäkring av Sustainable Brand Index 2022. Dina sparpengar placeras ansvarsfullt och vi är stolta över att kunna erbjuda boende- och bilförsäkringar märkta med Naturskyddsföreningens ”Bra Miljöval”. Allt hållbarhetsarbete gör vi tillsammans med våra kunder och ägare och tillsammans försäkrar vi oss om en bättre morgondag.

Forskar och förebygger för din trygghet

Du får tips på hur du kan slippa skador i ditt hem, till exempel från vatten, brand och inbrott. Våra trafikforskare testar hur säker bilen är. Vi hjälper dig att göra hållbara val, till exempel genom att testar och jämför allt från cykelhjälmar till solpaneler och värmepumpar.

Brett skydd utifrån dina behov

Hur du än bor har du säkert många saker du tycker om. Folksam har ett stort utbud av försäkringar för alla tänkbara behov och livssituationer. Dessutom kan du anpassa kostnad och omfattning utifrån ditt behov och dina förutsättningar.

Enkelt och prisvärt att samla försäkringarna

Det lönar sig att samla sina försäkringar hos Folksam. Har du ditt hem försäkrat hos oss kan du få rabatt på många av våra andra försäkringar som till exempel barnen, bilen, hunden, katten, fritidshuset och båten. Har du dessutom både bil och hem så kan du få 10% rabatt på båda försäkringarna.

Vi är väldigt bra på det vi gör

Vi kan försäkringar och med över 4,2 miljoner kunder så försäkrar vi 2 av 3 hushåll i Sverige. Det måste betyda något.

Flerspråkig kundservice​

Det ska vara lätt att komma i kontakt med oss. Om du vill ha ett snabbt svar och har personliga frågor om dina egna försäkringar och sparande ska du ringa vår kundservice på 0771-950 950. Vi kan hjälpa dig på 18 olika språk, välj ditt språk här.​

Här kan du läsa svaren på de vanligaste frågorna om hemförsäkring.

En hemförsäkring är en av de viktigaste försäkringarna i ditt liv. Du får en grundläggande försäkring som ger ersättning om ditt hem och dina saker blir skadade. Alla hemförsäkringar har också ett reseskydd där du kan få ersättning för kostnader. Hemförsäkringen täcker oftast alla som är folkbokförda på din adress.

Det här är en kort sammanfattning av vad som ingår i en hemförsäkring. Längst upp på sidan kan du klicka dig vidare och se vad vår hemförsäkring innehåller utifrån hur du bor. Tänk på att hemförsäkringen innehåller olika delar beroende på vilken storlek du väljer:

 • Egendomsskydd (lösöre)
  Hemförsäkringen gäller för din egendom – alltså dina egna, lånade eller hyrda saker som du har för privat bruk. Den gäller däremot inte för byggnader, bilar eller båtar. Egendomsskyddet gäller vid exempelvis brand, stöld och skadegörelse. 

  Läs mer om lösöre

 • Reseskydd
  I våra hemförsäkringar ingår ett reseskydd under resans första 45 dagar. Det täcker läkarvård och merkostnader när du är utomlands och täcker stöld och vissa andra skador på ditt resgods.
 • Överfallsskydd
  Om du blir utsatt för våld, till exempel misshandel eller vissa sexualbrott, kan du få överfallsersättning.
 • ID-stöld
  Om du har hemförsäkring med ID-stöld får du dygnet runt-hjälp med att förebygga, upptäcka och begränsa skador av en ID-stöld.
 • Allrisk
  Allrisk kallas ibland oturs- eller drulleförsäkring och ingår i våra hemförsäkringspaket Mellan och Stor. Den gäller när du råkar ut för något som den vanliga hemförsäkringen inte täcker. Exempelvis skadad mobil eller borttappade glasögon.

  Läs mer om vår Allrisk

 • Ersättning obrukbar bostad
  Blir din bostad helt eller delvis obrukbar efter brand eller annan skadehändelse som försäkringen omfattar så ersätter vi nödvändiga och skäliga merutgifter för till exempel kost, logi och magasinering i upp till två år.
 • Flyttskydd
  När du ska flytta så är dina saker försäkrade på både den gamla och den nya adressen under en övergångsperiod på 31 dagar.
 • Rättsskydd
  Om du behöver anlita ett juridiskt ombud i en rättslig tvist innebär rättsskyddet att du under vissa förutsättningar kan få ersättning för ombuds- och rättegångskostnader.
 • Ansvarsskydd
  Om du skulle krävas på skadestånd efter att ha råkat skada någon annan person eller någons saker gäller ansvarsförsäkringen som kan ge dig ersättning.

Alla hemförsäkringar har ett grundskydd där bland annat egendomsskydd och reseskydd ingår. Läs mer om vad hemförsäkringen täcker under frågan "Vad ingår i hemförsäkring?". 

 • Egendomsskydd (för boende och saker)
 • Hemförsäkringen gäller för saker som du äger, hyr eller lånar för ditt privata bruk. Exempelvis gäller den för din cykel, dina möbler, kläder, husgeråd och din hemelektronik. Den gäller däremot inte för byggnader, bilar eller båtar. Det kallas också i försäkringsspråk för lösöre. 

 • Reseskydd
 • I våra hemförsäkringar ingår ett reseskydd under resans första 45 dagar. Den täcker läkarvård och merkostnader när du är utomlands och täcker stöld och andra skador på resgods. 

Att du ska vara försiktig med dina saker för att om möjligt förhindra skador. Till exempel att du låser ytterdörren när du går hemifrån. Om du är oförsiktig, riskerar du att få lägre ersättning eller ingen ersättning alls.

I våra hemförsäkringar ingår alltid 1,5 miljoner i försäkringsbelopp, men du kan välja ett högre belopp. Beloppet ska motsvara värdet på dina saker. Om du har ett för lågt försäkringsbelopp riskerar du att inte få full ersättning, till exempel om du råkar ut för ett inbrott.

Om du har hemförsäkring genom ditt fackförbund eller en organisation, har du en beloppslös försäkring, vilket betyder att du inte riskerar att blir underförsäkrad.

Fullvärdesförsäkring innebär att det inte finns någon beloppsgräns för högsta ersättning. Men enligt våra värderings- och ersättningsregler gör vi avdrag för ålder och slitage på olika byggnadsdelar.

Läs mer om fullvärdesförsäkring

Hemförsäkringen gäller för din egendom – alltså dina egna, lånade eller hyrda saker om du har dem för privat bruk. Den gäller däremot inte för byggnader, bilar eller båtar. Du kan läsa mer i försäkringsvillkoret under Egendomsskydd.

Stöld och skadegörelse
Försäkringen gäller för stöld av och skadegörelse på egendom i bostaden och biutrymmen, till exempel källar- eller vindsförråd och tvättstuga.

Den gäller också för saker som du har med dig utanför bostaden och för saker som du förvarar någon annanstans än där du själv befinner dig, till exempel i skåpet på jobbet när du gått hem för dagen eller sådant som du har lämnat in för reparation.

Vi har vissa begränsningar och aktsamhetskrav när det gäller stöld. Bland annat gäller speciella regler för saker som är stöldbegärliga, till exempel kameror och mobiltelefoner. Tänk på att aldrig förvara stöldbegärliga saker till exempel i bilen eller i källarförrådet. Om du har ett inbrottslarm som är kopplat till godkänd larmcentral slipper du självrisken vid inbrott.

Brand och blixt gäller för skada:
- Genom brand
- Genom blixt
- Genom kortslutning, överslag eller överspänning på hushållsmaskiner och annan elektrisk maskin eller apparat
- Genom explosion, men inte genom sprängningsarbete
- Som plötsligt orsakas av sot från öppen låga, men inte från levande ljus
- Som orsakas av frätande gas som bildats vid oavsiktlig upphettning av plast

Översvämning och läckage
Du kan få ersättning om dina saker skadas genom läckage från till exempel vattenledningar, diskmaskin eller genom översvämning.

Hushållsmaskiner och mat i frys och kyl Du kan få ersättning om till exempel kylen, frysen eller tvättmaskinen går sönder. Om dessutom tvätten som låg i maskinen och maten som låg i frysen eller kylen blir förstörd, får du ersättning för den också.

Värdering av dina saker
Det är alltid de skadade eller förlorade sakernas marknadsvärde som ersätts. Det vill säga vad det kostar att köpa ett motsvarande föremål i samma skick. Vi gör åldersavdrag beroende på vilken typ av sak det är och hur gammal den är. Datorer sjunker till exempel snabbt i värde medan det går långsammare för möbler och husgeråd. Vissa saker ersätts enligt en tabell som finns i försäkringsvillkoret under Värderings- och ersättningsregler. Vi kan aldrig ersätta det känslomässiga värdet.

Saker du använder i ditt arbete
Egendom som du äger och använder i din (eller annans) företagsverksamhet kan ersättas.

En hemförsäkring är inte bara en försäkring för dina saker utan innehåller flera andra viktiga skydd. Exempelvis ersättning för annat boende om din bostad blir obeboelig efter en skada, reseskydd om du skadas på utlandsresan och behöver hemtransport, överfallsskydd om du blir utsatt för våld och rättsskydd om du hamnar i rättslig tvist.

Du har även ansvarsskydd om du skulle bli skadeståndsskyldig,

Om du äger en bostadsrätt är det viktigt att du försäkrar själva lägenheten med en bostadsrättsförsäkring och om du äger en villa behöver du försäkra byggnaden och tomtmarken med en villaförsäkring.

Det finns inget lagkrav i Sverige att du måste ha en hemförsäkring men vi rekommenderar alla hushåll att ha en hemförsäkring.

Priset på en hemförsäkring beror på din bostad och vilket hemförsäkringspaket du väljer när du försäkrar ditt hem. I grundpaketet ingår alltid bland annat egendomsskydd, reseskydd och överfallsskydd. Tillägg och att öka försäkringsbeloppet om det inte täcker värdet på dina saker påverkar också hemförsäkringens kostnad.

Det är din ekonomiska förlust som ersätts, inte affektionsvärdet. Vi har rätt att avgöra om en skada ska ersättas kontant, repareras eller ersättas med likadan eller närmast motsvarande egendom.

Det beror på vilket typ av egendom det gäller. Du kan läsa mer exakt hur vi beräknar det i vårt fullständiga villkor under avsnittet "Värderings- och ersättningsregler".

Fullständiga försäkringsvillkor

Den gäller för dig som försäkringstagare och för alla personer som bor i samma bostad som du om ni delar hushåll och är folkbokförda på samma adress.

Personer som bor och har gemensamt hushåll med dig kan ingå även om de inte är folkbokförda, förutsatt att de har sökt uppehållstillstånd och att du har anmält till oss att de bor med dig.

I din hemförsäkring ingår ett reseskydd som gäller i hela världen i 45 dagar. Två viktiga delar i reseskyddet är ersättning för vårdkostnader och för hemtransport. Dessa ersätts vid plötsliga och oförutsedda sjukdomar och olycksfall under resan, men inte om du redan var sjuk och hade ett vårdbehov när resan började.

Eftersom vård utomlands och hemtransport kan vara väldigt kostsamt är det viktigt att du omfattas av ett reseskydd.

Så fungerar reseskyddet

Så här gäller hemförsäkringen för andra hand:

Om du hyr ut i andra hand och din hyresgäst råkar skada dina saker gäller din hemförsäkring som vanligt. Den gäller däremot inte om hyresgästen skadar dina saker med flit.

Du som hyr i andra hand behöver ha en egen hemförsäkring som gäller för dig och dina egna saker. Läs mer om andrahandsuthyrning.

Hemförsäkringen gäller för alla som är bosatta och folkbokförda på samma adress och har gemensamt hushåll. Som inneboende omfattas du inte av din hyresvärds hemförsäkring eftersom ni inte delar hushåll. Därför rekommenderar vi att du tecknar en egen hemförsäkring.

Ja, om du har Villaförsäkring Stor kan du få ersättning för ytskikt och tätskikt även när läckaget uppstått genom ytskikt och tätskikt.

En förutsättning är att arbetet med ytskikt och tätskikt har utförts enligt gällande byggnormer och branschregler.

Nej, det finns ett undantag för tvister mellan tidigare makar, sambos, registrerade partners. Däremot omfattas, med vissa karensregler, tvister om vårdnad, umgänge, underhåll till barn och barns boende.

Ring oss på telefon 0771–950 950 så hjälper vi dig att försäkra magasinerat lösöre.

Nej, rättsskyddsförsäkringen är en kostnadsförsäkring som i vissa tvister kan betala dina kostnader för att anlita ett juridiskt ombud. Rättsskyddet betalar alltså de kostnader som du får betala för att få juridisk hjälp av ett ombud.

Om din hemförsäkring ingår i ditt medlemskap i ett fackförbund kan förbundet ha tecknat juridisk rådgivning som en del av din hemförsäkring. För att se om juridisk rådgivning ingår i din hemförsäkring kan du läsa ditt försäkringsbesked eller på din förbundssida på folksam.se.

Du hittar mer information om rättsskydd via länken nedan:

Information om rättsskydd