Svenska Ridsportförbundets

Hemförsäkring

Villaförsäkring hos Folksam

I ditt medlemskap har du tillgång till en av marknadens bästa hemförsäkringar – till ett mycket bra pris. Dessutom kan du skräddarsy försäkringen efter eget behov genom att uppgradera och välja tillägg.

Din hemförsäkring ger dig även 10% samlingsrabatt på många andra av våra försäkringar.

Vår hemförsäkring för medlemmar finns i omfattningarna Hemförsäkring, Mellan och Stor. Med våra tillägg får du en hemförsäkring som passar just dina behov.
Det här ingår i hemförsäkringen Hem Mellan Stor
Ingen ersättningsgräns för ditt lösöre
Skydd för dina saker
Kristerapi
Rättsskydd
Ansvarsskydd
Överfallsskydd
Reseskydd
Flyttskydd
Utökat stöldskydd
ID-stöld
Ersättning vid obrukbar bostad
Bortaskydd Upp till 40 tkr Upp till 80 tkr Upp till 80 tkr
Otursskydd (allrisk) Upp till 40 tkr Upp till 80 tkr
Utökat reseskydd (Resklar)
Halverad självrisk
Nyvärde på hemelektronik
Kontantförlust Över 65 år
Låsbyte Över 65 år
Ingen självrisk för egendom vid rån/överfall Över 65 år Över 65 år

Hemförsäkring - innehåller det du behöver

Hemförsäkring är den första nivån av vår försäkring. Den innehåller det mesta du behöver. Den är en trygg grund med det mesta man förväntar sig; den skyddar dig, dina saker - på hemmaplan och på resa. På jobbet och på fritiden.

Hemförsäkringen gäller för din egendom – alltså dina egna, lånade eller hyrda saker om du har dem för privat bruk. Den gäller däremot inte för byggnader, bilar eller båtar. Du kan läsa mer i försäkringsvillkoret under Egendomsskydd.

Stöld och skadegörelse
Försäkringen gäller för stöld av och skadegörelse på egendom i bostaden och biutrymmen, till exempel källar- eller vindsförråd och tvättstuga.

Den gäller också för saker som du har med dig utanför bostaden och för saker som du förvarar någon annanstans än där du själv befinner dig, till exempel i skåpet på jobbet när du gått hem för dagen eller sådant som du har lämnat in för reparation.

Vi har vissa begränsningar och aktsamhetskrav när det gäller stöld. Bland annat gäller speciella regler för saker som är stöldbegärliga, till exempel kameror och mobiltelefoner. Tänk på att aldrig förvara stöldbegärliga saker till exempel i bilen eller i källarförrådet. Om du har ett inbrottslarm som är kopplat till godkänd larmcentral slipper du självrisken vid inbrott.

Brand och blixt gäller för skada:
 • Genom brand
 • Genom blixt
 • Genom kortslutning, överslag eller överspänning på hushållsmaskiner och annan elektrisk maskin eller apparat
 • Genom explosion, men inte genom sprängningsarbete
 • Som plötsligt orsakas av sot från öppen låga, men inte från levande ljus
 • Som orsakas av frätande gas som bildats vid oavsiktlig upphettning av plast
Översvämning och läckage

Du kan få ersättning om dina saker skadas genom läckage från till exempel vattenledningar, diskmaskin eller genom översvämning.

Hushållsmaskiner och mat i frys och kyl
Du kan få ersättning om till exempel disk- eller tvättmaskin som du själv köpt går sönder, om tvätten i maskinen blir förstörd får du ersättning för den också. Om kyl eller frys skulle gå sönder kan du också få ersättning för förstörd mat.

Värdering av dina saker
Det är alltid de skadade eller förlorade sakernas marknadsvärde som ersätts. Det vill säga vad det kostar att köpa ett motsvarande föremål i samma skick. Vi gör åldersavdrag beroende på vilken typ av sak det är och hur gammal den är. Datorer sjunker till exempel snabbt i värde medan det går långsammare för möbler och husgeråd. Vissa saker ersätts enligt en tabell som finns i försäkringsvillkoret under Värderings- och ersättningsregler. Vi kan aldrig ersätta det känslomässiga värdet.

Saker du använder i ditt arbete
Egendom som du äger och använder i din (eller annans) företagsverksamhet, kan ersättas upp till 5 000 kronor

Om du drabbas av en traumatisk skadehändelse som vi kan ge dig ersättning för (exempelvis om du blir rånad eller överfallen i eller utanför hemmet) kan vi även hjälpa dig med upp till tio behandlingstillfällen hos anvisad legitimerad psykolog eller psykoterapeut. Vi ersätter också skäliga och nödvändiga kostnader för resor och tolk. Kristerapin gäller utan någon självrisk.

Om du råkar skada någon annan, eller själv blir utsatt för våld, kan du få ersättning från försäkringen. Om du krävs på skadestånd efter att ha råkat skada någon annan person eller någons saker gäller ansvarsförsäkringen.

Om du blir utsatt för våld kan du få överfallsersättning, det gäller även om du utsätts för våld i hemmet.

Om du behöver anlita ett juridiskt ombud i en rättslig tvist innebär rättsskyddet att du under vissa förutsättningar kan få ersättning för ombuds- och rättegångskostnader. Du kan läsa mer i försäkringsvillkoret under Ansvarsförsäkring, Rättsskyddsförsäkring och Överfallsskydd.

I våra boendeförsäkringar ingår ett reseskydd. Under resans första 45 dagar gäller det i hela världen för stöld och vissa andra skador på ditt resgods upp till 40 000 kronor.

Vid stöld gäller speciella regler för kontanter och stöldbegärlig egendom, till exempel iPad, mobiltelefon och smycken – om du har Hemförsäkring Bas ersätter vi endast dessa vid stöld ur hotellrum, rån eller väskryckning.

Vill du ha ett bredare skydd vid stöld på resan rekommenderar vi Hemförsäkring Mellan eller Stor där det ingår ett allriskskydd.

Du kan också få ersättning för till exempel läkarvård eller andra merkostnader när du är utomlands. Om du ska resa längre tid än 45 dagar rekommenderar vi en separat reseförsäkring.

Läs mer om reseförsäkring

När du ska flytta så är dina saker försäkrade på både den gamla och den nya adressen under en övergångsperiod på 31 dagar.

Utökat stöldskydd gäller om du har eller får något av nedanstående:

 • Stöd i bostaden enligt socialtjänstlagen
 • Insatser enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade
 • Hemsjukvård enligt hälso- och sjukvårdslagen

Ett krav för att du ska få ersättning vid stöld i din bostad är att gärningsmannen tagit sig in utan lov. Men om du har blivit bestulen av en vårdgivare med tillåtelse att vara hemma hos dig, gäller inte detta krav, och du kan ändå få ersättning för det som blivit stulet.

Vi erbjuder dig omfattande hjälp vid id-stöld. Om du har hemförsäkring hos oss får du dygnet runt-hjälp med att förebygga, upptäcka och begränsa skador av en id-stöld.

Dessutom ingår juridisk hjälp för att bli av med oriktiga pengakrav och att radera oriktiga betalningsanmärkningar.

Ingår med din hemförsäkring hos oss:
 • Id-support dygnet runt – hjälper dig att förebygga, upptäcka och begränsa skador av en id-stöld
 • Juridisk assistans – upp till 100 000 kronor vid krav och betalningsanmärkningar

Exempel på hur du kan få hjälp

När Lina nekades att beställa ett nytt internetabonnemang på grund av att hon inte var kreditvärdig förstod hon att något var fel. Det visar sig att identitetstjuvar har stulit post från henne, och fått tag i hennes personnummer.

Med vår hemförsäkring fick Lina hjälp att upptäcka de 27 inkassoärenden som fanns i hennes namn. Det fanns även fler obetalda räkningar som inte hade gått till inkasso.

Lina gav oss fullmakt att kontakta alla fordringsägare för att få kraven strukna och betalningsanmärkningarna borttagna.

Så hjälper vi dig vid id-stöld

Bortaskyddet gäller dina saker som förvaras på annan adress än den som anges i försäkringsbeskedet (eller saker förvarade i gemensamma förrådsutrymmen i flerfamiljshus) och ger upp till 40 000 kronor i ersättning vid varje skadetillfälle.

Exempel kan vara saker du förvarar i ditt fritidshus, har med dig utanför bostaden eller om du som bor i lägenhet som har förrådsförvaring i källare eller på vinden.

Hemförsäkring Mellan - otursskydd ingår

Du kan uppgradera ingångspaketet Hemförsäkring med paketet Mellan till ett förmånligt pris. Då får du en otursförsäkring som skyddar dig vid plötsliga händelser - exempelvis att du råkar spilla läsk i dyra datorn.

Bortaskyddet gäller dina saker som förvaras på annan adress än den som anges i försäkringsbeskedet (eller saker förvarade i gemensamma förrådsutrymmen i flerfamiljshus) och ger upp till 80 000 kronor i ersättning vid varje skadetillfälle.

Exempel kan vara saker du förvarar i ditt fritidshus, har med dig utanför bostaden eller om du som bor i lägenhet som har förrådsförvaring i källare eller på vinden.

Som pensionär får lite extra trygghet i din försäkring. Det handlar om skydd som är bra att ha om du till exempel skulle få inbrott:

Det utökade skyddet:
 • Ingen självrisk på egendomsskador vid rån/överfall
 • Förlust av kontanter ersätts upp till 3 000 kronor
 • Låsbyte om du förlorar nycklarna – vid risk för inbrott

Allrisk kallas ibland oturs- eller drulleförsäkring och gäller när du råkar ut för något som den vanliga boendeförsäkringen inte täcker. Det kan vara sånt som händer när du är stressad eller har en dålig dag. Du kanske tappar ner mobilen i marken eller glömmer datorväskan på bussen.

Sköna fördelar
 • Ger ersättning om du till exempel tappar mobilen, smycken eller glasögon
 • Gäller i och utanför hemmet dygnet runt
 • Gäller i hela världen de första 45 dagarna på resan
 • Upp till 40 000 kronor per skadetillfälle

Ett kundexempel

Nils tre år sitter i Henriks knä och sliter plötsligt tag i de nya progressiva märkesglasögonen. Ett ögonblick senare ligger de trasiga på golvet.

Tack vare att Henrik har försäkringen Mellan kan han hämta ut nya glasögon. Henrik betalar självrisken på 1 800 kronor. Resterande 7 000 kronor betalar Folksam.

Ersätts kameran och mobilen jag har med mig utomlands?

Med försäkringen Mellan ersätts plötsliga och oförutsedda händelser, även utomlands, upp till 40 000 kronor.

Hemförsäkring Stor - bäst enligt Konsumenternas

Du kan uppgradera till Hemförsäkring Stor som innehåller samma skydd som Mellan men med ännu bättre tillägg - bland annat Resklar. Vår hemförsäkring Stor har fått högst betyg av Konsumenternas när de jämfört hemförsäkringar.

Med Stor får du ett ännu bättre otursskydd än det som ingår i Mellan. Självrisken halveras och maxersättningen dubblas om du råkar ut för en skada på dina saker. Skulle du tappa nycklarna så hjälper vi dig.

Sköna fördelar
 • Självrisken halveras till 900 kronor för dina saker
 • Höjer ersättningsnivån till 80 000 kronor
 • Ersätter även förlust av kontanter upp till 3 000 kronor
 • Hjälp med låsbyte om du förlorat nycklarna och det finns risk för inbrott

Exempel på ersättning

När Maud kommer hem från matbutiken är plånboken med kontanter, hemnycklar och körkort borta. Ingen plånbok är inlämnad, meddelar personalen i butiken när hon ringer upp.

Maud får ta sig in i lägenheten med låssmed. Hon ringer sedan till Folksam och får ersättning för låssmedskostnad, nytt körkort, plånbok, kontanter och nytt lägenhetslås, sammanlagt 4 980 kronor. Dessutom betalar hon bara halva självrisken, 900 kronor.

Vanligtvis sker en värdeminskning för hemelektronik allt eftersom tid går efter köpet. Med omfattningen Stor sker ingen värdeminskning alls om föremålet är yngre än fyra år gammalt (gäller om du köper ett nytt, likvärdigt föremål). Vid värderingen utgår vi från vad ett nytt, likvärdigt föremål kostar vid skadetillfället.

I begreppet hemelektronik räknar vi in apparater för ljud- och/eller bildåtergivning med undantag för kamera, mobiltelefon, GPS, musikinstrument och bärbar musikspelare.

Självrisken som med omfattning Stor är halverad till 900 kronor gäller dock inte hushållsmaskin som är byggnadstillbehör om du bor i villa, bostadsrätt eller ägarlägenhet. Där är självrisken 1 800 kronor.

Som pensionär får du lite extra trygghet i din försäkring eftersom du slipper självrisken på egendomsskador om du skulle råka ut för ett rån eller överfall.

Bortaskyddet gäller dina saker som förvaras på annan adress än den som anges i försäkringsbeskedet (eller saker förvarade i gemensamma förrådsutrymmen i flerfamiljshus) och ger upp till 80 000 kronor i ersättning vid varje skadetillfälle.

Exempel kan vara saker du förvarar i ditt fritidshus, har med dig utanför bostaden eller om du som bor i lägenhet har förrådsförvaring i källare eller på vinden.

I vår försäkring Stor får du ett utökat reseskydd som till exempel kan ge ersättning om du, eller någon i din familj blir sjuk.

 • Gäller alla resor och hela familjen
 • Möjlighet till ersättningsresa
 • Ingen självrisk för de delar som ingår i Resklar (reseskyddet som ingår i hemförsäkringen gäller med självrisk)
 • Resekostnaden tillbaka om du eller någon i ditt resesällskap blir sjuk innan avresa
 • Självriskreducering för hyrbil upp till 10 000 kronor
 • Hyra av utrustning vid resgodsförsening
 • Outnyttjad aktivitetsresa upp till 10 000 kr per person
 • Evenemangsförsäkring – biljetter som inte använts pga sjuk- eller olycksfall
 • Personförsening - ersättning vid exempelvis sent flyg
 • Om din hund, katt eller häst är försäkrad hos oss och skulle bli sjuk så ingår avbeställningsskydd och möjlighet till ersättningsresa

Exempel på ersättning

Joacim skulle resa till Florida, men strax före avresan blir hans vän och ressällskap akut sjuk och kan inte följa med. Joacim har ingen lust att resa på egen hand, så han skickar in sin väns läkarintyg till Folksam, och utnyttjar avbeställningsskyddet i sin Resklar.

Allt som han inte får av flygbolaget, ersätts av Folksam.

För dig med bostadsrätt eller villa

Medlemsförsäkringarna skyddar oavsett nivå: dig själv, din familj och din egendom. Men om du skulle bo i en villa, eget radhus eller bostadsrätt så behöver du även ett skydd för exempelvis interiörer och fast inredning.

Skydd för bostadsrätten läggs till ovanpå den nivå för hemförsäkring du väljer om du bor i bostadsrätt. Bor du i villa kan du välja mellan omfattningarna Bas och Stor – som läggs ovanpå hemförsäkringen – så att du får det skydd du behöver.

Erbjudande: Nu får du som bor i villa 10% medlemsrabatt när du väljer till villaförsäkring till din hemförsäkring genom förbundet. Försäkrar du även bilen hos oss får du ytterligare 10% samlingsrabatt!

Även en bra hemförsäkring kan behöva kompletteras utifrån de behov just du och din familj har. Följande tilläggsförsäkringar kan du lägga till din hemförsäkring.
Sköna fördelar:
 • Gäller vid plötsliga och oförutsedda händelser eller förlust av egendom
 • Gäller i hela världen utan tidsbegränsningar

Räcker det med att jag försäkrar min värdefulla klocka till en del av värdet eftersom jag redan har en försäkring med Allrisk och ersättning upp till 80 000 kronor för hemmet?

Vi rekommenderar att man försäkrar det fulla värdet. Om flera saker skadas samtidigt kan det bli så att maxersättningen inte räcker till.

Läs mer om tillägget Värdesak

I våra hem- och villaförsäkringar Bas och Mellan ingår ett bra reseskydd för dig och din familj. Med Resklar utökar du det skyddet ytterligare. I vår försäkring Stor ingår Resklar, redan från början.

Sköna fördelar
 • Gäller alla resor och hela familjen
 • Möjlighet till ersättningsresa
 • Ingen självrisk för de delar som ingår i Resklar (reseskyddet som ingår i hemförsäkringen gäller med självrisk)
 • Resekostnad tillbaka om du eller ditt resesällskap blir sjuk innan avresa
 • Självriskreducering av hyrbil upp till 10 000 kr
 • Hyra av utrustning vid resgodsförsening
 • Outnyttjad aktivitetsresa upp till 10 000 kronor
 • Evenemangsförsäkring – biljetter som inte använts pga sjuk- eller olycksfall
 • Personförsening - ersättning vid exempelvis sent flyg
 • Om din hund, katt eller häst är försäkrad hos oss och skulle bli sjuk så ingår avbeställningsskydd och möjlighet till ersättningsresa

Behöver jag Resklar om jag har en hemförsäkring med reseskydd?

Genom reseskyddet i hemförsäkring får du ersättning vid stöld, försening, olycksfall med mera. Men om du vill känna dig extra trygg är Resklar ett bra komplement eftersom du då också får ett avbeställningsskydd och möjlighet till ersättningsresa vid sjukdom.

Läs mer om Resklar

Om något händer på resan - gör så här

Du kan försäkra elrullstolar som ett tillägg till din hemförsäkring. Tillägget gäller inom Norden och i hela världen, under resans första 45 dagar.

Om du tecknat separat reseförsäkring (längre än 45 dagar) gäller den under hela resan.

Läs mer och teckna hemtillägget Elrullstol

Ger dig ett bra skydd om din golfutrustning eller andra personliga tillhörigheter blir stulna eller förstörda. Inkluderar även en hole-in-one-försäkring. Golfförsäkringen kan tecknas av dig som har din bostad försäkrad hos oss.

Läs mer om tillägget Golf här

Sköna fördelar
 • Ersätter stulen eller förstörd golfutrustning och personliga tillhörigheter
 • Gäller i hela världen utan begränsning i tid
 • Ersätter även förlust av kontanter upp till 1 000 kronor
 • Endast 300 kronors självrisk
 • Unik hole-in-one-ersättning ingår! Lyckas du med drömslaget får du 2 000 kronor.

Marie-Louise betalade bara självrisken

På väg ut från klubbhuset efter en golfrunda upptäckte Marie-Louise att all utrustning – golfvagn och klubbor till ett värde av 20 000 kronor – var borta. Som tur var hade Marie-Louise tillägget Golf. Hon betalade bara självrisken på 300 kronor och fick ersättning för golfvagn och klubbor.

Om du äger en skogsfastighet, som är mindre än 500 hektar, kan du försäkra den med en tilläggsförsäkring till din boendeförsäkring.

Du kan få ersättning för bland annat brand, explosion och åskslag. Växande skog på skogsmark är dessutom skyddad vid storm och snöbrott och plantskog är skyddad vid bland annat torka och frost. Läs mer i försäkringsvillkoret under Skogsförsäkring.

Försäkringen omfattar
 • Växande skog på skogsmark
 • Skogsmark
 • Skogsprodukter
 • Hägnader och broar på skogsmark

Läs mer om tillägget skog

Har du en mindre båt eller segelbräda, med ett värde som understiger 100 000 kronor? Då kan du teckna tilläggsförsäkringen Småbåt till din boendeförsäkring.

Läs mer om Småbåt

Sköna fördelar
 • Omfattande skydd för din småbåt med mycket innehåll
 • Ingen begränsning gällande storlek
 • Inga begränsningar gällande motorstyrka
 • Teckna enkelt som tillägg till villa- eller fritidshusförsäkringen
 • Täcker sjöskada, stöld, brand, skadegörelse, uppläggnings- och transportskada. Ansvars- och rättsskydd ingår.

Skyddas inte min småbåt genom min hemförsäkring?

Nej, för den behöver du en separat småbåtsförsäkring som blir ett tillägg till din hemförsäkring. Småbåt försäkrar båtar till ett värde upp till 100 000 kronor.

Hämta villkor

Här kan du ladda ner försäkringsvillkor och viktig och samlad information om försäkringen. Där kan du läsa i detalj vad som gäller för försäkringen. Det behöver du till exempel göra innan du tecknar försäkringen och när du har drabbats av en skada.

Viktig och samlad information om försäkringen

Villkor hem- och villaförsäkring 2023

Villkor hem- och villaförsäkring 1 juli 2022

Villkor hem- och villaförsäkring 2022

Självrisker Belopp
1 800 kr
900 kr
0 kr
0 kr
0 kr
0 kr
0 kr
20%, lägst 1 800 kronor

Högsta ersättningsbelopp

Här ser du exempel på högsta belopp som utbetalas vid olika händelser

Händelse Utbetalningsbelopp
Egendom på annan plats än bostaden 40 000 kr
Cykel stulen på annan plats än i bostaden. Maxbelopp per skadetillfälle oavsett antal cyklar. 20 000 kr
Kontanter 3 000 kr
Kontanter på resa med fler medförsäkrade 6 000 kr
Värdehandlingar, frimärken, manuskript och ritningar 10 000 kr
Brygga och uthus på annans mark 60 000 kr
Fast inredning som du äger och själv bekostat 60 000 kr
Inglasad balkong och altan 60 000 kr
Ersättningsbara tillbehör och delar till fordon och farkoster 5 000 kr
Rättsskyddsförsäkring 300 000 kr
Överfallsskydd 1 miljon kr, varav överfallsersättning 150 000 kr
Ansvarsförsäkring 5 miljoner kr

Frågor om försäkringen

Här kan du läsa svaren på de vanligaste frågorna om försäkringen.

En hemförsäkring är en av de viktigaste försäkringarna i ditt liv. Du får en grundläggande försäkring som ger ersättning om ditt hem och dina saker blir skadade. Alla hemförsäkringar har också ett reseskydd där du kan få ersättning för kostnader. Hemförsäkringen täcker oftast alla som är folkbokförda på din adress.

Det här är en kort sammanfattning av vad som ingår i en hemförsäkring. Tänk på att hemförsäkringen innehåller olika delar beroende på vilken storlek du väljer:

 • Egendomsskydd (lösöre)
  Hemförsäkringen gäller för din egendom – alltså dina egna, lånade eller hyrda saker som du har för privat bruk. Den gäller däremot inte för byggnader, bilar eller båtar. Egendomsskyddet gäller vid exempelvis brand, stöld och skadegörelse.
 • Reseskydd
  I våra hemförsäkringar ingår ett reseskydd under resans första 45 dagar. Det täcker läkarvård och merkostnader när du är utomlands och täcker stöld och vissa andra skador på ditt resgods.
 • Överfallsskydd
  Om du blir utsatt för våld, till exempel misshandel eller vissa sexualbrott, kan du få överfallsersättning.
 • Id-stöld
  Om du har hemförsäkring med id-stöld får du dygnet runt-hjälp med att förebygga, upptäcka och begränsa skador av en id-stöld.
 • Allrisk
  Allrisk kallas ibland oturs- eller drulleförsäkring och ingår i våra hemförsäkringspaket Mellan och Stor. Den gäller när du råkar ut för något som den vanliga hemförsäkringen inte täcker. Exempelvis skadad mobil eller borttappade glasögon.
 • Ersättning obrukbar bostad
  Blir din bostad helt eller delvis obrukbar efter brand eller annan skadehändelse som försäkringen omfattar så ersätter vi nödvändiga och skäliga merutgifter för till exempel kost, logi och magasinering i upp till två år.
 • Flyttskydd
  När du ska flytta så är dina saker försäkrade på både den gamla och den nya adressen under en övergångsperiod på 31 dagar.
 • Rättsskydd
  Om du behöver anlita ett juridiskt ombud i en rättslig tvist innebär rättsskyddet att du under vissa förutsättningar kan få ersättning för ombuds- och rättegångskostnader.
 • Ansvarsskydd
  Om du skulle krävas på skadestånd efter att ha råkat skada någon annan person eller någons saker gäller ansvarsförsäkringen som kan ge dig ersättning.

Priset på en hemförsäkring beror på din bostad och vilken omfattning på hemförsäkringen du väljer när du försäkrar ditt hem. I grundpaketet ingår alltid bland annat egendomsskydd, reseskydd och överfallsskydd. Utökat skydd och tillägg påverkar också hemförsäkringens kostnad.

En hemförsäkring är inte bara en försäkring för dina saker utan innehåller flera andra viktiga skydd. Exempelvis ersättning för annat boende om din bostad blir obeboelig efter en skada, reseskydd om du skadas på utlandsresan och behöver hemtransport, överfallsskydd om du blir utsatt för våld och rättsskydd om du hamnar i rättslig tvist.

Du har även ansvarsskydd om du skulle bli skadeståndsskyldig,

Om du äger en bostadsrätt är det viktigt att du försäkrar själva lägenheten med en bostadsrättsförsäkring och om du äger en villa behöver du försäkra byggnaden och tomtmarken med en villaförsäkring.

Den gäller för dig som försäkringstagare och för alla personer som bor i samma bostad som du om ni delar hushåll och är folkbokförda på samma adress.

Personer som bor och har gemensamt hushåll med dig kan ingå även om de inte är folkbokförda, förutsatt att de har sökt uppehållstillstånd och att du har anmält till oss att de bor med dig.

Försäkringen gäller inom Norden. På resa gäller den dessutom i hela världen under de första 45 dagarna.

Det är din ekonomiska förlust som ersätts, inte affektionsvärdet. Vi har rätt att avgöra om en skada ska ersättas kontant, repareras eller ersättas med likadan eller närmast motsvarande egendom.

Att du ska vara försiktig med dina saker för att om möjligt förhindra skador. Till exempel att du låser ytterdörren när du går hemifrån. Om du är oförsiktig, riskerar du att få lägre ersättning eller ingen ersättning alls.

Det är skydd för din egendom, alltså saker som du äger, lånar eller har hyrt och som du har för privat bruk.

I våra hemförsäkringar ingår alltid 1,5 miljoner i försäkringsbelopp, men du kan välja ett högre belopp. Beloppet ska motsvara värdet på dina saker. Om du har ett för lågt försäkringsbelopp riskerar du att inte få full ersättning, till exempel om du råkar ut för ett inbrott.

Om du har hemförsäkring genom ditt fackförbund eller en organisation, har du en beloppslös försäkring, vilket betyder att du inte riskerar att blir underförsäkrad.

Nej, rättsskyddsförsäkringen är en kostnadsförsäkring som i vissa tvister kan betala dina kostnader för att anlita ett juridiskt ombud. Rättsskyddet betalar alltså de kostnader som du får betala för att få juridisk hjälp av ett ombud.

Om din hemförsäkring ingår i ditt medlemskap i ett fackförbund kan förbundet ha tecknat juridisk rådgivning som en del av din hemförsäkring. För att se om juridisk rådgivning ingår i din hemförsäkring kan du läsa ditt försäkringsbesked eller på din förbundssida på folksam.se.

Du hittar mer information om rättsskydd via länken nedan:

Information om rättsskydd

Nej, det finns ett undantag för tvister mellan tidigare makar, sambos, registrerade partners. Däremot omfattas, med vissa karensregler, tvister om vårdnad, umgänge, underhåll till barn och barns boende.

Vi guidar dig till ett säkrare hem

Våra försäkringar ger trygghet om något skulle hända – men det bästa är förstås att slippa skador helt och hållet.

Guiden till ett säkrare hem

Stor skillnad mellan ridhjälmar

Folksams test av de vanligaste ridhjälmarna för barn, ungdomar och vuxna visar att fem av femton hjälmar får godkänt.

Se testresultatet