Ansvarsfull kapitalförvaltning
Folksamgruppens vision är att våra kunder ska känna sig trygga i en hållbar värld. Som ett stort försäkrings- och pensionsbolag har vi ett uppdrag att förvalta våra kunders pengar.
Ansvarsfulla investeringar
Eftersom våra investeringskriterier rör alla tillgångsslag så innebär det konkret att hållbarhet är en integrerad del när vi konstruerar vår aktieportfölj. Detsamma gäller inför ett förvärv av en fastighet eller när vi lånar ut pengar till exempelvis stater och kommuner när vi köper deras räntebärande instrument. Hållbarhet är även integrerat i processen inför ett förvärv av en onoterad tillgång eller fond, vilka vi brukar samla under namnet alternativa placeringar.
Ansvarsfullt ägande
Vi förvaltar mycket pengar åt våra kunder men i världen är vårt ägande inte stort vilket ibland begränsar vår möjlighet till inflytande. Det finns också gränser för hur mycket resurser vi har att lägga på arbetet med påverkan. Dessutom finns det företag som inte vill eller kan påverkas att gå i den riktning vi önskar. Därför behöver vi tänka till när vi konstruerar våra tillgångsportföljer, samarbeta med andra och, när vi försökt med allt utan att lyckas, även fatta beslut om att avyttra.
Placeringskriterier
Hållbarhetsrelaterade upplysningar för traditionell försäkring
EU:s handlingsplan för hållbara finanser (EU Sustainable Finance action plan) har som övergripande syfte att ställa om finansiella flöden i en mer hållbar riktning och underlätta för investerare och kunder att fatta mer välinformerade beslut kopplat till hållbarhet.
EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar (EU:s regelverk) är en av grundpelarna i handlingsplanen och syftet med förordningen är att öka transparensen kring sparandeprodukters hållbara attribut samt hur dessa mäts och följs upp.
Mer information om EU:s regelverk och hållbarhetsrelaterade upplysningar för traditionell försäkring
Fördelning förvaltat kapital
Fördelning förvaltat kapital (per 31 december 2023)
Tillgångsslag | Fördelning i % |
---|---|
Räntebärande tillgångar | 40% |
Aktier | 39% |
Alternativa investeringar | 11% |
Fastigheter | 10% |
Räntebärande värdepapper
Räntebärande tillgångar utgör basen i vår portfölj och består till stor del av svenska stats- och bostadsobligationer. På senare år har vi beslutat om att i högre utsträckning rikta om våra investeringar i räntebärande tillgångar mot sådana som vi bedömer bidrar mer till en hållbar utveckling. Våra investeringar i gröna obligationer är ett tydligt exempel på detta. Gröna obligationer är räntebärande värdepapper, som används till miljö- och klimatrelaterade investeringsprojekt. Det kan vara projekt inom till exempel förnybar energi, energieffektivitet, rena transporter, utsläppsminskning, avfalls- och vattenhantering, hållbart jordbruk och fiske eller biologisk mångfald. Vi har även investerat i hållbara obligationer från Världsbanken.
Folksamgruppen har beslutat att endast investera i statspapper från Sverige, USA, Tyskland och Storbritannien samt ett antal överstatliga organisationer såsom Världsbanken. Vi har i dagsläget inga företagsobligationer.
Noterade aktier
Folksamgruppen bedriver en långsiktig kapitalförvaltning. Folksamgruppen har en väldiversifierad aktieportfölj med syfte att skapa en bred exponering mot den svenska och de globala aktiemarknaderna. Aktieportföljen förvaltas av Swedbank Robur och har fokus på en indexnära förvaltning. Utöver det använder Folksam derivatinstrument för att effektivisera förvaltningen, styra risken samt skräddarsy den riskprofil som önskas.
Av aktieexponeringen utgörs ca 40 procent av svenska aktier. Vi har strategiska innehav i Swedbank och SSAB. Utöver det har vi omkring 55 svenska innehav och en utländsk aktieportfölj med omkring 650 innehav. Den utländska aktieportföljen fick en ny skepnad under våren 2019 då antalet innehav halverades. Vi halverade energisektorns vikt, tog bort bolag med över 10 procent av omsättningen från oljesand och behöll endast de bästa bolagen i varje sektor sett till hållbarhet.
Alternativa investeringar
Alternativa investeringar kompletterar Folksamgruppens tillgångsportföljer och motsvarar cirka 11 procent av det totala förvaltade kapitalet. Det är investeringar med lång placeringshorisont som ger kunderna exponering mot onoterade tillgångar. Investeringarna görs i huvudsak i fondliknande strukturer och i samarbete med andra aktörer, ibland i reala tillgångar. Infrastruktur har vi särskilt identifierat som intressant för oss.
Inom alternativa investeringar gör vi också indirekta fastighetsinvesteringar för att komplettera de direkta fastighetsinvesteringarna. Vi prioriterar investeringar som utöver att vara lönsamma också bidrar till att stärka det investerande bolagets varumärke och strategiska nätverk.
Fastigheter
Fastigheter utgör 10 procent av Folksamgruppens förvaltade kapital.
Ställ en fråga
Ställ en fråga till Emilie Westholm, chef Ansvarsfullt ägande Folksam
Om oss
Års- och hållbarhetsrapport 2023
I rapporten berättar vi bland annat om händelser under året, riktningen framåt och målområden inom hållbarhet.
Dina rabatter
Kör miljövänligt och få billigare försäkring
Om du kör en extra miljövänligt och trafiksäker bil belönar vi dig med 10 % rabatt. Kolla om ditt märke och modell finns med.