Så här tycker Folksam
Folksams inställning till kvotering i bolagsstyrelser
Folksam tar inte ställning till regeringens förslag på lagstiftning om kvotering.
Vi är övertygade om att jämställda bolag tar bättre vara på kompetensen och har därför bättre förutsättningar att öka lönsamheten. På Folksam har vi under många år arbetat för att ha en jämn könsfördelning i våra ledningsgrupper och i våra styrelser. Ett arbete som resultaterat i att vi har en jämn könsfördelning. Folksam har även under en lång tid aktivt verkat för att påverka jämställdheten i de bolag som vi äger i rätt riktning. Det kommer vi även att göra framgent liksom att verka för att hålla liv i debatten om jämställdhet i näringslivets toppskikt. Vi tar dock inte ställning till om det behövs en kvoteringslagstiftning för att uppnå jämställdhet. Det överlåter vi till politiken.
Försäkringsdistributionsdirektivet, IDD
IDD innehåller krav på bland annat högre standarder vid försäljning av försäkringsprodukter, processer för produktgodkännande, neutrala ersättningssystem och visst antal timmar årlig fortbildning för vissa kategorier av försäkringsföretagens anställda. Direktivet innehåller inte något provisionsförbud utan överlämnar åt medlemsstaterna att bestämma om de vill införa regler om provisionsförbud vid distribution av försäkringsprodukter.
Vad tycker Folksam?
Folksam välkomnar vidare att direktivet inte innehåller något provisionsförbud utan överlämnar åt medlemsstaterna att bestämma om de vill införa regler om provisionsförbud.
Folksam ser också positivt på att försäkringsbaserade investeringsprodukter regleras i IDD och tar hänsyn till särdragen hos försäkringsbaserade sparandeprodukter till skillnad från de investeringsprodukter som tillhandahålls av till exempel värdepappersbolag och regleras under EU-direktivet MiFID II.
I september 2016 skickade Folksam in ett yttrande till Finansdepartementet gällande IDD och kollektivavtalad tjänstepenision.
Folksams yttrande till Finansdepartementet om IDD hittar du här
Sjukvårdsförsäkring
Vad tycker Folksam?
Även om privata sjukvårdsförsäkringar i dag leder till att fler får vård snabbare bör en utbyggnad ske med viss försiktighet. Om allt för många har en privat sjukvårdsförsäkring kan det påverka viljan att betala skatt.
Det är viktigt att de offentliga aktörerna arbetar för att deras vårderbjudande är lättillgängligt, i annat fall kvarstår behovet av en privat sjukvårdsförsäkring.
Retroaktiv flytträtt
Flytträtt har övervägts i Livförsäkringsutredningen som ett resultat av en längre politisk diskussion om att konsumentskyddet ska öka. De kunder som är missnöjda ska kunna flytta från ett försäkringsbolag till ett annat. För Folksams del skulle en tvingande retroaktiv flytträtt innebära att lagreglering införs så att även kunder med äldre avtal skulle kunna flytta försäkringskapitalet till ett annat försäkringsbolag.
Vad anser Folksam?
Samtidigt vet vi av erfarenhet att många kunder själva har svårt att bedöma om en flytt till nya försäkringslösningar är bättre än de som kunderna redan har. I praktiken innebär det ett stort utflöde av äldre försäkringsavtal med stort innehåll av försäkring, till nyare försäkringsavtal med störst fokus på investeringsprodukter, vilket inte alltid gynnar kunderna. Av de skälen har Folksam valt att vara avvaktande till en retroaktiv flytträtt.
Vad anser andra försäkringsbolag?
Dessa bolag skulle med lätthet kunna införa retroaktiv flytträtt för sina egna kunder på egen hand utan en lagstiftning. Istället har de främsta förespråkarna till en retroaktiv flytträtt en stor andel av sina försäkringsavtal utan möjlighet till flytträtt.
Livförsäkringsutredningen
Vad tycker vi?
En flytträtt utan tillräckliga skyddsregler för försäkringstagarna skulle få allvarliga konsekvenser. Än mer allvarligt är att förslaget om överskottshantering är helt oanvändbart. Detta kan inte anses stärka skyddet för försäkringstagarna.
Vad händer i frågan?
-
Efter att Livförsäkringsutredningen lämnade sitt betänkande var remissvaren omfattade till antalet och kritiken delvis mycket hård från tunga remissinstanser.
Finansdepartementet har ännu inte uttalat sig kring en eventuell proposition, men frågan om retroaktiv flytträtt debatteras fortsatt i branschmedia
Tjänstepensionsföretagsutredningen
Vad tycker vi?
Vad händer i frågan?
- En signal om hur Finansdepartementet avser att gå vidare med Tjänstepensionsföretagsutredningens förslag väntas inte förrän 2016.
Tjänstepensionsutredningen
När det gäller översynen av beskattning av livförsäkringsföretag ska utredaren se över gränsdragningen mellan den del av ett livförsäkringsföretags verksamhet som ska beskattas med avkastningsskatt och den del som ska beskattas med inkomstskatt.
Vad tycker vi?
Vad händer i frågan?
- Utredaren Johan Svanberg har lämnat uppdraget av personliga skäl. Regeringen har utsett Hases Per Sjöblom till särskild utredare i utredningen. Utredningstiden har sedan tidigare blivit förlängd till den 31 december 2014.
IFRS 4 fas II, redovisningsstandard för försäkringskontrakt
Standarden förväntas innebära stora förändringar i sättet att redovisa framför allt försäkringskontrakt med en avtalstid som är längre än ett år, både vad gäller värdering och presentation. En av förändringarna avser redovisningen av eget kapital i ömsesidiga livförsäkringsföretag, där dagens redovisning av konsolideringsfond som eget kapital istället, enligt förslaget till standard, kan komma att ändras till att bli en riskkänslig del av skulden.
Även möjligheten att redovisa eget kapital i ömsesidiga skadeförsäkringsföretag kan komma att påverkas.
Vad tycker vi?
Folksam ser också en stor risk med att den nya redovisningsstandarden för med sig att de ömsesidiga försäkringsbolagen får svårt att klara kommande solvenskapitalkrav i Solvens II och IORP-regelverken, i den mån kapitalbasen enligt solvensredovisningen inte frikopplas från den legala redovisningen.
Vad händer i frågan?
- För närvarande följer Folksam IASB:s arbete med att färdigställa standarden, som planeras vara klar tidigast under 2016. Folksam arbetar i dessa frågor även genom Svensk Försäkring och ICMIF.
Ömsesidighet som bolagsform
Vad tycker vi?
Vad händer i frågan?
- Folksam har kontakter med forskare på universitet och högskolor angående forskning om ömsesidighet och samarbeten med andra ömsesidiga försäkringsbolag.
Pensionsålder och uttag av tjänstepension
Folksams beräkningar visar att med en bibehållen pensionsnorm på 65 år får personer födda på 1990-talet en allmän pension på 41 procent av slutlönen. Skjuts pensioneringen upp till 69 års ålder stiger pensionen till 62 procent, det motsvarar den nivå det reformerade pensionssystemet var tänkt att infria när det sjösattes år 1994.
Samtidigt tar allt fler ut sin tjänstepension på kort tid, vilket kan ge en otrevlig överraskning när tjänstepensionen tar slut redan efter 5 eller 10 år.
Tjänstepension bör tas ut under så lång tid som möjligt, om möjligt livsvarigt.
FATCA
FATCA är en amerikansk lagstiftning som innebär att finansiella institut som t.ex. försäkringsbolag i hela världen är skyldiga att identifiera finansiella konton som innehas av amerikanska personer. Tillgångar och inkomster på sådana konton måste sedan rapporteras till den amerikanska federala skattemyndigheten IRS. Sverige har ingått ett avtal med USA, som innebär att svenska finansiella institut lämnar information till Skatteverket som i sin tur skickar den vidare till IRS.
Som kund kan du behöva svara på frågan om du är skattskyldig i USA eller inte. Om så är fallet måste du uppge ditt TIN (Taxpayer Identification Number). Mer information om FATCA hos Svensk Försäkring