Undvik bilstöld och inbrott

Här tipsar vi dig om vad du kan göra för att minimera riskerna för stöld och inbrott genom att förebygga.

Har din bil ett nyckellöst (keyless) system? Då räcker det med att nyckeln ligger innanför ytterdörren i ditt hem för att tjuven med enkel teknik kan förstärka signalen så att det går att öppna och starta bilen. Tjuven fångar upp signalen och hen kan då starta bilen och åka iväg för att sedan demontera bilen eller koda om den med nya nycklar.

Förvara bilnyckeln säkert i ditt hem
Din bilnyckel är stöldbegärlig så förvara den säkert i hemmet. Till exempel i ett signalskyddande bilnyckelfodral, en så kallad RFID-påse. Att förvara bilnyckeln i en plåtburk eller att slå in den i aluminiumfolie fungerar också utmärkt.
Störningsutrustning som hindrar fjärrlåsning av bilen används för att stjäla både bilar och delar av bilar. Med en störsändare kan biltjuven slå ut bilnyckelns låsfunktion. Därför ska du alltid kontrollera att bilen är ordentligt låst innan du lämnar den.

Om bilen inte går att låsa med bilnyckeln bör du inte lämna bilen obevakad. Misstänker du att någon har en störsändare på parkeringsplatsen där du är – kontakta polisen!
Parkera på en säker plats och helst då i ett låst garage. Saknar du garage men har uppfart med grind så håll grinden stängd. Parkerar du på gatan så låt bilen stå så öppet och upplyst som möjligt.

Lämna aldrig kvar saker i din bil även om det bara är en tom väska. Saker som ligger synliga i bilen lockar till ett tillfälligt inbrott.
Har du en bil som är stöldbegärlig rekommenderar vi att du utrustar din bil med larm, det minskar risken för inbrott och stöld. Du kan även komplettera med en spårsändare så att du kan identifiera var bilen är om den skulle stjälas.

Fler bra sätt

  • Om du har en GPS-tjänst i bilen – se till att den är aktiverad
  • Om du har dyra fälgar – montera hjullås
  • Att använda en rattkrycka är ett enkelt och kostnadseffektivt sätt som gör det omöjligt för tjuven att styra bilen
  • Har din bilstereo en kod eller löstagbar front så ta med den löstagbara fronten när du lämnar bilen
Studier visar att DNA-märkning har en förebyggande effekt. Märk bildelar som kan vara stöldbegärliga och fäst märkdekalen på bilens vindruta. Märk även bilrutorna med bilens registreringsnummer – det minskar risken för stöld eftersom det gör det besvärligare för tjuven att byta identitet på bilen.

Bildelar som bör märkas är rattar, inbyggd gps-system, xenonlyktor och backspeglar. Förvara bildäck och bildelar inlåsta i förråd eller garage. Förvara dom inte i utrymme som andra har tillgång till.

Rekommenderad DNA-märkning i vår säkerhetsbutik