Att resa med barn

Att resa iväg med sina barn på längre resor är härligt. Men det kräver också mer förberedelser att åka iväg med små barn och mycket att ta hänsyn till.
Det är viktigt att barn får mycket vätska och är ordentligt skyddade mot solen vid varma resmål då de är känsligare än vuxna. Vid boende bör ni ha tillgång till luftkonditionering och det är en fördel att ta med sig vätskeersättning. Om er resa går mellan flera tidszoner är det bra att göra det på natten. Barn är vana vid fasta rutiner.

Är det möjligt är det att rekommendera att boka en flygning som till stor del sker på natten. Då får både föräldrar och barn sova.

Färgglada kläder är bra!

 • Att klä ditt barn i färgglada kläder kan vara en smart grej vid resan. I vimlet på stationen, flygplatsen eller marknaden kan en hel del stress undvikas om du råkar tappa bort ditt barn. Då kan den där knallröda solhatten och rosa skjortan vara guld värd!

Flyga med barn

Flygbolag är vana vid att ha små barn som resenärer. På de flesta långflygningar finns så kallade babyvaggor (även kallade basinetter) där små barn kan läggas. Annars brukar barn upp till två år få sitta hos ena föräldern med specialbälte.

Vid såväl korta som långa flygresor är det bra med ett resekit. För ett litet barn är det bra med ett par ombyten, våtservetter, tom pipmugg och något som underlättar tryckutjämningen.

Tryckutjämning för barn

En del barn tycker det är väldigt jobbigt med tryckutjämning - framför allt mindre barn. Små barn kan pröva att suga på napp, flaska eller att tugga på majskrokar. När barnen bli äldre kan dom lära sig tryckutjämna själva eller tugga tuggummi.

Det är även bra att ge nässprej innan start och landning då det underlättar tryckutjämningen.

Inför flygningen

 • Mat 
  Många flygbolag erbjuder barnmat vid beställning men du kan även ta med egen barnmat.
 • Vätskor i handbagage 
  Det finns olika begränsningar för vad som är tillåtet i handbagaget. Ta reda på vad som gäller för flygning utanför EU.
 • Packning 
  Ta gärna med ett par uppsättningar extra kläder för barnen i handbagaget.
Vissa kan resmål kräva vaccin som inte ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet.

Vaccinationer för barn inför resan

Kolla i god tid upp ditt barns vaccinationsstatus och behov av eventuell vaccinering. Genom det allmänna vaccinationsprogrammet får barn i Sverige flera vaccinationer mot en utvald grupp sjukdomar redan vid tre månaders ålder.

Vissa resmål kräver dock vaccin som inte ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet. Kontakta därför gärna en vaccinationsmottagning innan du ska iväg på resan med barnen.

Har ditt barn gått igenom vaccinationsprogrammet?

 • Har ditt barn ännu inte gått igenom hela vaccinationsprogrammet!! kan barnet ibland behöva få en dos av ett visst vaccin tidigare än det annars skulle ha fått. Barnet kan dessutom behöva få vaccin mot en sjukdom som inte ingår i vaccinationsprogrammat - precis som en vuxen resenär.

  I god tid innan din avresa, helst ett par månader innan, bör du kontakta din BVC eller vaccinationsmottagning för råd.

Försäkra familjen

En lång resa med barnen kräver också en bra försäkring. I vår hemförsäkring ingår ett reseskydd för dig och din familj under resans första 45 dagar. Förutom skydd på resgods upp till 40 000 kr kan du även få ersättning för läkarvård.

Reseförsäkring

Våra reseförsäkringar hjälper till att lindra resfebern. Om du har vår hemförsäkring så har du ett skydd som räcker långt. Du kan lägga till ett utökat skydd som vi kallar Resklar.
Källhänvisningar: 1177.se och Folksam.