Hanna, HR-affärspartner

Hej Hanna, berätta om ditt jobb.

— Mitt jobb går ut på att stötta IT-verksamheten och vara ett bollplank för chefer i olika personalärenden och HR-relaterade frågor.

Mycket fokus ligger på rekrytering men jag arbetar också med utveckling av IT-organisationen, kompetensutveckling och ledarskapsfrågor. Det handlar mycket om att fånga upp IT:s behov och samtidigt föra ut HRs processer och arbetssätt i verksamheten. Totalt är vi sju HR-affärspartners i Folksam som alla stöttar olika delar av organisationen.

Vad är särskilt kul och utmanande i ditt jobb?

Det är kul att vara nära verksamheten, att förstå vilka behov de har och där kunna bidra. Jag gillar att rollen är bred och att jag får jobba med många olika delar. Jag tycker också om att kunna stötta cheferna när de möter tuffa utmaningar.

Hur ska man vara för att lyckas som HR-affärspartner?

Du behöver vara intresserad av verksamheten du jobbar för, i mitt fall IT. Du behöver också ha en bred bas inom HR för att kunna stötta i flera olika frågor.

Då man ställs inför många olika frågeställningar och har mycket kontakter är det bra att vara lösningsorienterad och att kunna skapa förtroende.
Jag gillar att det finns ett långsiktigt tänk och att vi är ett ansvarstagande företag.

Vad har du för bakgrund och varför sökte du dig till Folksam?

Jag har gått linjen för Personal- och Arbetslivsfrågor på Stockholms Universitet med inriktning ekonomi. Sedan dess har jag jobbat brett med HR-frågor i flera olika bolag inom framförallt IT och Telecom. Efter flera år i internationella bolag ville jag till en större svensk organisation för att på så sätt ha möjlighet att ha ett mer nära samarbete med de chefer jag stöttar samt tillgång till en större HR-organisation. Jag visste också att jag ville till ett företag med bra värderingar.

Var i bolaget ser du dig själv om tre år och varför?

Jag trivs så bra i mitt jobb och är gärna kvar i rollen som HR-affärspartner men det finns många andra intressanta delar i verksamheten så jag är öppen för det också. Det är också något som jag ser som väldigt positivt med Folksam – det finns en öppenhet för intern rörlighet.

Vad är det absolut bästa med att jobba på Folksam?

Det är kul att jobba för ett företag som det går bra för. Samtidigt som vi har stora möjligheter att utvecklas vidare. Jag gillar att det finns ett långsiktigt tänk och att vi är ett ansvarstagande företag. Det känns bra i magen. Det är också ett väldigt trevligt arbetsklimat med roliga kollegor och nära till skratt.