Maria, Cobolutvecklare


Hej Maria! Hur kom det sig att du började jobba på Folksam?

Jag såg en annons där Folksam sökte Cobolutvecklare och ville vidareutveckla min karriär inom mainframe plattformen, vilken jag hade arbetat med tidigare. Jag är maskiningenjör i grunden och jobbade efter examen ett par år med webbutveckling, innan jag började arbeta med Cobol och mainframe som är väldigt spännande men inte så svårt som man kanske tror. Att Folksam är ett stort kundägt företag var också något som lockade mig.

Vad är särskilt roligt med ditt jobb?

På Folksam får du utveckla hela mainframe-miljön. Vi integrerar stordatorn mot webben och andra system, både gamla och nya. Här jobbar vi i teknisk framkant och har en innovativ kultur, trots att en del av våra system är ganska gamla.

Vi är ett 60-tal personer som jobbar med Cobolutveckling på Folksam. Vi brukar träffas i ett Cobolforum för att diskutera nyheter från övriga mainframe-världen. Ibland bjuder vi in externa föreläsare som utvecklar oss och ger smakprov på nya tekniker, till exempel kvantumsäker kryptering för mainframe eller hur artificiell intelligens kan användas för att upptäcka felaktiga transaktioner.

När jag har förespråkat stordatorn internt har intresset för tekniken väckts och det har lett till att jag nu håller mindre utbildningar för mina kollegor som vill lära sig plattformen. Det tycker jag är väldigt kul!

Jag känner också att de system jag jobbar med verkligen är viktiga för Folksam och för samhället. Vi tar hand om cirka 500 000 transaktioner per timme och skulle systemet plötsligt stanna får hälften av Sveriges pensionärer inte ut sin pension. Det är roligt att ansvara för system som är viktiga på riktigt.

Jag hackar mainframe på riktigt

Hur skulle du beskriva Folksam som arbetsplats?

Alla här är väldigt hjälpsamma och positiva. Värderingarna märks i vardagen, ingen håller på sin kompetens utan vi delar med oss av vår kunskap – och vi gör det med glädje! Folksam har också en väldigt accepterande kultur och man kan vara precis som man är, det är en jämställd och jämlik arbetsplats. Dessutom finns det många spännande utvecklingsmöjligheter.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att söka sig till Folksam?

Kom hit! Vi har roligt nästan varje dag och vi lär dig det du ännu inte kan. Kanske vill du lära dig att hacka mainframe till exempel?