Fredrik, skadereglerare sakförsäkring

Hej Fredrik, berätta kort om din roll på Folksam.

— Jag jobbar som sakskadereglerare på Folksam i Örebro. Det betyder att jag reglerar och ersätter skador som täcks av hemförsäkringen.

Det är ett omväxlande jobb med högt tempo. Vi vill att så många ärenden som möjligt ska bli klara direkt på telefon och jag pratar med många kunder varje dag. Kundernas skador handlar om allt från borttappade mobiltelefoner och stulna cyklar till inbrott och vattenskador.

Vad är särskilt kul och utmanande i ditt jobb?

Som skadereglerare har jag ett stort eget ansvar. I mitt jobb gäller det också att snabbt kunna skapa ett förtroende över telefon och sätta sig in i kundens situation. Ibland kan det vara en utmaning att hitta rätt i försäkringsvillkoren och göra en bedömning av vad som är rätt ersättning för en skada.

Hur ska man vara för att lyckas som sakskadereglerare?

Du ska gilla att prata i telefon och att jobba med människor. Du behöver våga ställa en del jobbiga frågor till kunderna om vad som har hänt och samtidigt ge bra service. Och så ska du gilla att ta beslut.
Det gäller att snabbt kunna skapa ett förtroende över telefon och sätta sig in i kundens situation.

Du är ganska nyanställd - varför började du jobba här?

För några år sedan jobbade jag med kundservice på ett annat försäkringsbolag. Jag gillar försäkring eftersom det är så lärorikt och jag får möjlighet att hjälpa andra som råkat ut för något. Det här första året har varit väldigt utvecklande för mig. Redan från början fick jag ta stort eget ansvar. Men det är också kul att nästan varje dag lära sig något nytt om våra försäkringar.

Folksam har som mål att ha försäkringsbranschens mest nöjda kunder – hur kan du bidra till det?

Man kan nästan säga att det är vi skadereglerare som är produkten kunden har köpt. Alla som har rätt till ersättning ska förstås få det. För dem som inte kan få ersättning gäller det att ge rätt förväntningar och skapa en förståelse för beslutet och att kunden ändå är nöjd.

Vad tror du att du jobbar med om tre år?

Jag är gärna kvar på Folksam! Det är en bra arbetsgivare med sunda värderingar och så har vi så skön stämning här på kontoret i Örebro. Det vore kul att jobba som skadeinspektör ute på plats där någonting hänt eller att jobba med mer omfattande utredningsärenden.