Johan, försäkringsmedicinsk riksbedömare

Hej Johan, vad gör man som försäkringsmedicinsk riksbedömare?
— Mitt jobb är att gå igenom hälsodeklarationen som ingår när en kund tecknar en ny personförsäkring eller ändrar en befintlig.

Om hälsodeklarationen innehåller avvikelser som kan innebära en ökad risk att till exempel bli sjukskriven eller avlida i förtid så hamnar ärendet hos mig och mina kollegor. Vi gör då allt för att göra en så rättvis bedömning som möjligt, bland annat genom att gå igenom journaler och olika formulär som kunden får skicka in. Ibland behöver vi kanske lägga in en begränsning i försäkringen eller höja premien.

På Folksam har vi individuell prissättning för att vara så rättvisa mot våra kunder som möjligt. Vissa kan såklart uppleva att de blir orättvist behandlade men vi måste se långsiktigt – även om du inte är sjuk idag har vissa symptom en hög risk att utvecklas till svåra sjukdomar längre fram.

Behöver jag ha medicinsk utbildning för det här jobbet?

Nej, men det är en klar fördel. De kollegor som inte har medicinsk bakgrund får gå en riskbedömningsutbildning där bland annat anatomi och medicinsk terminologi ingår.

Själv är jag utbildad sjuksköterska och har tidigare jobbat flera år inom vården. Jag var sugen på något nytt och tyckte att den här tjänsten verkade spännande. Först var jag lite orolig att jag skulle tappa min vårdkunskap men jag har snarare stärkt min teoretiska kompetens. Vi måste hela tiden hålla oss uppdaterade på medicinsk forskning och behandlingsmetoder.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

Omväxlingen och att se människan bakom formuläret. Jag får nya ärenden varje dag där det handlar om riktiga personer och det är mitt jobb att göra det allra bästa för varje kund. Bredden är också väldigt kul – jag möter allt från nyfödda till gamla.

Och det mest utmanande?

När jag ställs inför svåra och kluriga ärenden, till exempel en ovanlig sjukdom eller en skada som inte beter sig som förväntat. Då jobbar vi ofta tillsammans i gruppen och försöker bedöma ärendet ur olika perspektiv. Det blir som ett detektivarbete vilket ju är stimulerande också. Ibland hör kunder av sig och är ledsna och besvikna och det är såklart jobbigt. Men de brukar förstå och bli nöjda när vi har förklarat bakgrunden.

Hur ska man vara för att bli en bra försäkringsmedicinsk riskbedömare?

Det är bra om du har ett visst intresse för kropp och hälsa och du behöver vara serviceinriktad, flexibel och öppen för förändringar. Du bör även vara en lagspelare som gillar att hjälpa kollegor och inte är rädd för att själv be om hjälp. I kontakten med kunderna är det viktigt att vara lite försiktig med vilka ord du använder – det är kunder du möter och inte patienter. Samarbetsförmåga är också bra eftersom vi ofta jobbar i projekt ihop med kollegor från andra delar av Folksam.

Hur bidrar du till Folksams mål att ha branschens mest nöjda kunder?

Jag och mina kollegor jobbar till exempel med att förbättra våra hälsodeklarationer så att de blir mer lättanvända och enklare att förstå. För vissa produkter kan kunden idag fylla i hälsodeklarationen via webben istället för på papper. Jag ser även över hur vi kan förbättra våra produkter och korta ner handläggningstiden så att det går snabbare för kunden att få sin försäkring.

Hur ser du på framtida karriär och utveckling?

Jag är fortfarande ganska ny i min roll och har inte börjat tänka så långt framåt ännu. Men jag ser att det finns stora möjligheter att utvecklas inom Folksam, vi har en bred verksamhet med många olika roller. Jag skulle kunna tänka mig att jobba som produktspecialist, skadereglerare eller inom något stort projekt. Vi får se vad som händer!

Hur trivs du på jobbet?

Jättebra! Det är roligt med omväxling och att diskutera kluriga ärenden, vi jobbar tillsammans för att hitta bra lösningar. Jag gillar även det aktivitetsbaserade arbetssättet på Folksam, alla är tillgängliga och jag hamnar bredvid nya kollegor varje dag. Det är lätt att fånga chefen i farten och det är högt i tak. Jag uppskattar också möjligheten att själv kunna styra mina arbetsdagar.
Vi jobbar tillsammans för att hitta bra lösningar.

Slutligen - vad tycker du är det bästa med Folksam som arbetsplats?

Det öppna klimatet, att jobba aktivitetsbaserat och få träffa nya människor varje dag.