Tips för en säkrare bilresa utomlands

Här hittar du tips och råd inför resan och vad du ska tänka på under själva resan för att minska risken för obehagliga överraskningar och onödiga skador på bilen. Det finns också annat viktigt att tänka på när du ska bila genom Europa som skiljer sig från att bila inom Sverige.

Långa sträckor är tufft för en bil som inte är i ett bra skick. Ger du din bil ett bra underhåll minskar risken för att råka ut för tråkigheter. Det är ingen som vill bli stående under resan för att bilen inte går i gång, för att generatorn krånglar eller att batteriet är dåligt. Att se över bilen inför resan och planera bilresan i förväg ökar möjligheten till en säkrare bilresa utomlands.

Här hittar du mer information om säkerhet i bilen

Vi har tagit fram en checklista till dig som ska bila genom Europa eller åka en längre bilresa i Sverige. Det är viktigt att du förbereder dig hemma innan avfärd, så att du slipper obehagliga överraskningar som du lätt hade kunnat undvika. 

Checklista inför bilresan

  • Se till att bilen är välservad, att batteriet är i bra skick och att bilen klarar längre sträckor.
    Rapport - Hur säker är din bil? - Folksam
  • Kolla däckens skick och att reservhjul finns i bagaget.
  • Ta med dig stenskottsplåster som du sätter på om du får stenskott för att minska risken att hela rutan spricker upp under resan. Om du redan har ett stenskott, se till att det är lagat innan du åker i väg.
    Artikel - Undvik stenskott - Folksam
  • Ha med dig mat och dryck i bilen, särskilt viktigt med dryck om du blir stående vid bilen länge i värmen.
  • Packa bilen smart och säkert så att du inte får en skymd utsikt när du kör och så att inte väskor kan flyga runt om du råkar ut för en krock.
    Lasta bilen rätt - Se krockfilmer - Folksam
  • Se över din bilförsäkring så att du har det skydd du förväntar dig om det skulle inträffa en olycka, till exempel hyrbilstillägg och hur maskin- och elektronikskadeförsäkringen gäller för din bil.
  • Kolla upp om du behöver ha Grönt kort med dig på resan.
    Grönt kort - försäkringsbevis för bilen - Folksam
  • Se över din reseförsäkring och EU-kortet för sjukvård.
    Resebevis - beställ försäkringsbevis inför resan - Folksam
  • Körkort är inte alltid en giltig id-handling som hemma i Sverige, ta med ett nationellt id-kort eller pass.
  • Du behöver däremot inte längre ha med blanketter för skadeanmälan i bilen.

Vanliga skador på bilsemestern

De vanligaste rapporterade skadorna på svenska fordon som bilar utomlands är:

  • Motorskada där bilen behöver bärgas till verkstad
  • Kollision med annat fordon
  • Punktering
  • Stenskott på vindruta

För att minska risken för att du ska råka ut för några av de mest vanliga rapporterade skadorna är det bra om du servar bilen innan du reser iväg. Kolla av däcktrycket, oljenivån och lyssna in om motorn låter bra.

För att undvika en krock och stenskott ska du hålla avstånd från bilen framför dig, var passiv i körningen, ta pauser och prata inte i telefon.

Ska du resa längre sträckor rekommenderar vi att du även kompletterar din bilförsäkring med tilläggen assistans och hyrbil. Om du har oturen att krocka kan du få hjälp på plats med bärgning och hyrbil. 

Olika länder har olika regler om vad som måste finnas med i bilen under resan. Det finns saker som är bra att ha men det finns också saker som är ett lagkrav beroende på vilket land du kommer resa till eller genom. 

Alltid bra att ha i bilen

Kolla att du har en förbandslåda, varningstriangel och domkraft i bilen. Förbered dig genom att läsa på hur en lagningssats för däck används, ifall det skulle behövas. 

Om du kommer att ha med dig last som exempelvis cyklar, bak på bilen måste du ha en varningsskylt om lasten sticker ut en meter eller mer.

Få tips om hur du som cyklist kan skydda dig i trafiken

Bila vintertid

Ska du köra längre sträckor vintertid eller ska du till alperna eller fjällen? Då kan det vara bra att ta med snökedjor eller autosocks, snöskyffel, snöborste, isskrapa och anslutningskabel till motorvärmaren. Förbered också varma ytterkläder och grova skor att ha i bilen ifall du blir stående längs vägen.

Det finns olika regler för vinterdäck i olika länder. Kontrollera i förväg vad som gäller för vinterdäck i de länder du ska köra till.

Köp bilsäkerhetspaket till Folksampris

Vårt bilsäkerhetspaket innehåller en bogserlina, startkablar, nödhammare, reflexväst, pannlampa och en varningstriangel.

Till vår säkerhetsbutik

Krav i olika länder

  • I de flesta europeiska länder krävs att det finns en reflexväst till var och en i bilen. Viktigt att de är lätta att nå och inte i bagageutrymmet.
  • I länder så som Polen, Estland, Lettland, Litauen, Albanien, Rumänien, Bulgarien, Moldavien, Ryssland, Belarus, Ukraina, Grekland och Turkiet är det ett krav på att en brandsläckare ska finnas i bilen.
  • Ska du resa i Frankrike, Slovenien, Kroatien, Bosnien-Hercegovina, Serbien, Montenegro, Albanien och Makedonien behöver du ha extra glödlampor i bilen. Kravet gäller inte lampor av typen xenon, led och liknande, och/eller om det krävs verkstadsbesök för lampbyte .
  • I Turkiet och på Cypern krävs det att du har två varningstrianglar. Ska du ha med dig ett släp måste du också ha två trianglar i Spanien, Slovenien, Kroatien, Serbien, Montenegro och Nordmakedonien.
  • Bogserlina krävs i Slovakien, Bosnien-Hercegovina, Serbien och Makedonien.

Ju mer du förbereder inför resan desto tryggare kan du känna dig om det oväntade händer.

Ska du ta med din hund eller katt på resan? Då är det viktigt att tänka ditt djurs säkerhet i bilen. Vi har samlat information till dig om vad du behöver förbereda dig inför om du ska ta med hunden eller katten på bilresan. 
 
Planera alltid din bilresa så att du vet färdväg innan och vilka länder du ska genom och till. Olika länder kan ha olika regler i trafiken och det kan finnas vägarbeten på den väg du planerar att åka. Det är också bra att du är förberedd på vilka länder som kräver vignette, på svenska vinjett. Det är en vägavgift som baseras på när ditt fordon får köra på vägen.
 
Kommer du bila utomlands med barn du inte är vårdnadshavare till eller har delad vårdnad med? Då behöver du ordna med ett Föräldramedgivande. Det är ett intyg som visar på att barnet som reser med dig får resa på det sätt som det anges. 

Få information om de säkraste familjebilarna

Det är bra att vara beredd på att det är skillnad på att resa med bil utomlands jämfört med hemma i Sverige.

Precis som i Sverige är det i många länder olagligt att använda mobiltelefonen när du kör bil. Det kan också vara betydligt högre böter i andra länder än vad vi har i Sverige.

Vi har fina vägar i Sverige och det är inte alltid samma förutsättningar i andra länder, så var beredd på att det finns vägar med en helt annan standard och säkerhet än den du är van vid.

Var noga när du tankar bilen och kolla så att det är rätt drivmedel du fyller bilen med. Tankpistolerna ser inte alltid ut som hos bensinmacken hemma i Sverige.

Se till att vara utvilad och pausa ofta när du åker långt. Även bilen kan behöva pausa och ”kylas av” emellanåt.

Förvaring av fordonshandlingar och nycklar

Förvara dina fordonshandlingar som värdehandlingar eftersom de kan vara attraktiva för tjuvar på vissa platser.

Tänk även på att inte förvara reservnyckeln tillsammans med den nyckel du använder, om den skulle försvinna.

Köra på Autobahn

Tänk på att Autobahn inte är en racerbana och att din bil inte är en racerbil. Det är inte roligt att köra slut på en semesterbil som är full av packning och passagerare.

Även om det är tillåtet att köra mycket fortare på Autobahn än på de svenska motorvägarna, så behöver du inte göra det. Med tätare trafik och högre hastigheter är det otroligt viktigt att hålla avstånd till bilen framför. Var passiv i körningen och ta det lugnt.

Ska du resa utomlands med din svenskregistrerade bil och har din bilförsäkring hos oss gäller din försäkring alla EES-länder.

Försäkringen gäller även för länder som är anslutna till systemet med grönt kort. Ska du resa genom eller till ett land som kräver ett grönt kort är det viktigt att du skriver ut gröna-kortet i förväg och har med dig i bilen.

Här kan du få mer information om Grönt kort och vilka länder som är anslutna

Även om du förberett dig på det mesta och bilen är i gott skick, så finns det ändå en risk att något kan hända. Om du skulle krocka med bilen utomlands, är det några saker som är extra viktiga att tänka på. 

Har ni skadat er utomlands ska ni kontakta SOS international på
+46 (8) 13 60 60

Kollision med ett annat fordon

Om du råkar ut för en kollision med ett annat fordon, fyll i en skadeanmälan tillsammans och ta foto på körkort, registreringsskyltar (både bil och släp om det är ett ekipage, eftersom det kan vara olika ägare) och de skador som uppkommit. Ta reda på så exakt geografisk position du kan, ifall du behöver hjälp av en bärgningsbil.

Det är bra att vara förberedd på att alla inte kan tala engelska i lika stor utsträckning som till exempel i Sverige. 

Här har vi samlat information om hur du ska agera om du krockar med din bil

Reparation vid skada

Om din bil skadas på resan är det lokala förutsättningar som gäller och styr vilka möjligheter det finns för till exempel reparation eller hyrbil.

Det kan handla om helt andra väntetider hos verkstäderna än hemma i Sverige. Kom ihåg att det alltid är ditt försäkringsbolag som avgör om bilen ska repareras på plats eller om den ska transporteras hem. Du kan inte alltid räkna med att bilen ska repareras på platsen där den skadas.

Skadeanmälan - anmäl skada med fordon

Reser du med husbil kommer här ytterligare tips inför resan.

Om ni är flera som åker tillsammans, så ska alla som har körkort vara beredda på att rycka in och köra husbilen om föraren blir sjuk eller om något annat händer. Tips för den ovane föraren är att ”övningsköra” hemma innan ni åker på husbilssemester. Det är inte bara nyttigt, utan det kan också vara roligt. 

När ni sover i husbilen kan ni som extra inbrottssäkerhet dra säkerhetsbältet genom bildörrens handtag och knäppa det. På det viset blir dörren svårare att få upp för en eventuell oinbjuden nattgäst. Parkera och övernatta inte på ödsliga platser, utan undersök så att det är en trygg plats du väljer. 

Våra försäkringar

Våra försäkringar har det du behöver för att känna dig trygg på resan med bilen.