null

Jesper, bolagsjurist

Hej Jesper, berätta om ditt jobb!

— Jag jobbar som bolagsjurist på Folksam sedan drygt ett år, på en avdelning inom Koncernjuridik. De andra juristavdelningarna jobbar med produktrelaterad juridik, till exempel villkorsfrågor och domstolsprocesser, medan vi ansvarar för bolagsjuridiken.

Vi stöttar verksamheten i olika bolagsrättsliga frågor, försäkringsrörelsefrågor och affärsbeslut. I min roll medverkar jag också i olika projekt som till exempel kan handla om att implementera ny lagstiftning. Jag bistår även Folksams inköpsavdelning i olika avtalsförhandlingar. Dessutom sitter jag som styrelsesekreterare i två av Folksams dotterbolag, vilket ger mig väldigt bra inblick i vad som är på agendan.

Hur kom det sig att du sökte dig till Folksam?

Jag är utbildad inom både systemvetenskap och juridik och gillar verkligen den kombinationen. Om något år kommer en ny lagstiftning om dataskydd som jag gärna ville jobba med, helst inom ett stort företag med komplex verksamhet och bolagsstruktur och med många systemlösningar. Och Folksam är precis en sådan organisation! Dessutom har jag jobbat inom försäkringsbranschen tidigare och trivdes bra med det, så Folksam kändes som ett naturligt val.

Vad är särskilt kul och utmanande i ditt jobb?

Min roll är väldigt utåtriktad och det passar mig. Jag gillar att jobba över yrkesgränserna och nära verksamheten – och den möjligheten finns verkligen på Folksam. Att få se helheten, ta del av olika perspektiv och vara med från början till slut. Så fungerar det inte riktigt på en advokatbyrå, där är du inte involverad i resultatet på samma sätt utan går vidare till nästa uppdrag. Utmaningen är att Folksam har många olika bolagsformer, till exempel aktiebolag, ömsesidiga bolag och stiftelser. Det är komplext men väldigt spännande!
Jag gillar att jobba för ett bolag som har en stark vilja.

Hur ska man vara för att lyckas som bolagsjurist på Folksam?

Du behöver gilla att jobba med helheten, lyfta de juridiska frågorna och ta ansvar för dem hela vägen. Och har du en utåtriktad profil är det en fördel! Du bör vara relationsskapande och trivas med att jobba med andra yrkesroller och verksamheter. Folksams kultur bygger mycket på det.

Vad händer på Folksam just nu?

Förutom att det är många nya regelverk på ingång så pågår också en digital förflyttning. Vi vill erbjuda fler digitala lösningar för våra kunder, men det medför också en del legala utmaningar kring till exempel integritet. Väldigt spännande frågor tycker jag!

Hur bidrar du till att skapa nytta för Folksams kunder?

Jag bidrar genom att delta i olika projekt som ska leda till bättre kundupplevelser. Till exempel att du som kund ska kunna få all information om din försäkring digitalt istället för i pappersform. Jag jobbar också med att implementera regelverk som gör att våra kundnära medarbetare hanterar kundernas uppgifter på ett korrekt sätt.

Vad tror du att du jobbar med om tre år?

Jag skulle vilja jobba mer med den digitala utvecklingen som jag tycker är otroligt intressant. Kanske i en annan roll eller mer fördjupat i den jag har. På sikt drömmer jag om att driva en egen liten advokatbyrå – men det ligger längre fram i tiden!

Vad kännetecknar Folksam som arbetsplats?

Det finns mycket positivism och initiativkraft här – vi moderniserar och gör stora satsningar. Jag gillar att jobba för ett bolag som har en stark vilja. Och jag stimuleras av vårt aktivitetsbaserade arbetssätt som gör att jag kan jobba i många olika miljöer. Det känns också bra att Folksam jobbar förebyggande med till exempel trafikforskning. Vi bidrar till samhällsnytta och den enskilda människans trygghet. Det gör att jag känner mig stolt över att gå till jobbet!